8.8.2024. 17:00
0
“Prointer” dobio nove vlasnike: Radnicima UNA-e ugovori do 30. septembra
FOTO: Capital
Kompaniji Prointer ITSS Banjaluka još su aktivna četiri računa u MF banci (na dan 8. avgust), iako se očekivalo da svi računi budu ugašeni do kraja jula ove godine, jer se to pravno lice našlo pod sankcijama OFAC-a, odnosno Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednik Uprave Infinity International Group Bojan Vujić rekao je u više navrata da će grupa i njene članice biti ugašene, ali to se još nije desilo.

Umjesto gašenja, vlasništvo nad kompanijom Prointer ITSS Banjaluka preneseno je na Bojana Vujića, Nemanju Reljina, Radmilu Bojanić i Vladimira Perišića, objavio je Bloomberg Adria.

Ugovoreni (upisani) i uplaćeni kapital društva iznosi 7.406.000 KM, a raspoređen je na navedena lica tako da Vujić i Reljin imaju po 35 odsto udjela, a Bojanić i Perišić po 15 odsto.

Prethodni vlasnici Prointera bili su Infinity International Group i Dejan Ilić, koji je ove godine preminuo, a njegov udio naslijedili članovi porodice. Ni Infinity grupe, ni članova porodice Ilić više nema među vlasnicima Prointera, pokazuje aktuelni izvod iz Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Republike Srpske.

Ranije najavljena Invictus Tehnology Group počela je raditi i zaposleni iz Prointera prešli su u tu kompaniju, saopštio je Vujić na konferenciji za medije 1. avgusta.

Vlasnici Invictusa su ista lica koja su sada i vlasnici Prointera, u istom omjeru, s tim da je uplaćeni kapital ove firme mnogo manji od kapitala Prointera i iznosi svega 1.000 KM.

Pitanja o preuzimanju vlasništva nad Prointerom, procesu gašenja Infinity grupe i njenih članica, statusu obaveza i potraživanja, imovini, kao i o sudbini radnika u svim članicama grupe, novinari Bloomberg Adria su uputili Infinityju. Odgovor je stigao iz Invictusa.

“Što se tiče faze gašenja članica prethodne grupe, trenutno radimo na finalizaciji svih potrebnih koraka u skladu sa zakonskim regulativama. Ove aktivnosti preduzimamo pažljivo kako bismo obezbijedili da proces bude u potpunosti usklađen s propisima i da ne ostavi negativne posljedice, posebno za naše zaposlene. Kada budemo imali konkretne informacije o statusu, bićemo u mogućnosti da ih podijelimo s javnošću”, odgovor je iz Invictusa.

U vezi s pitanjima o mogućem stečaju, likvidaciji ili preostalim obavezama, ističu da trenutno sprovode detaljnu analizu svih finansijskih aspekata.

“Ove informacije ćemo objaviti kada završimo sve relevantne postupke, a isto se odnosi i na nepokretnosti koje su u vlasništvu kompanije”, dodali su.

Što se tiče prelaska radnika iz sankcionisanih firmi u novoosnovane kompanije, naglasili su da su kompaniju Invictus Technology Group “svi radnici podržali tokom ovog prelaznog perioda”.

“Nastavljamo saradnju s njima i radimo na tome da svi administrativni i pravni koraci budu uspješno završeni. Naši zaposleni su ključ našeg uspjeha i veoma smo ponosni na njihovu podršku”, poručili su iz Invictusa.

Kada je riječ o prenosu vlasništva nad Prointer ITSS Banjaluka, naveli su da je to dio veoma složenog i dugotrajnog procesa usklađivanja svih prethodno navedenih izazova u skladu sa zakonskim regulativama. “Čim budu finalizovane ove procedure obavijestićemo vas o svim relevantnim detaljima samog procesa”, poručili su u pisanom odgovoru.

Infinity grupa još uvijek je vlasnik više firmi (Infinity Media, Una World Network i Una World) preko kojih je upravljala televizijom UNA, koja je prestala raditi 30. jula.

Radnicima televizije uručeni su otkazi ugovora o radu, s otkaznim rokom od dva mjeseca, zaključno s 30. septembrom. Prema ugovorima, oni bi platu trebalo da prime za avgust i septembar, te nakon toga otpremninu, nakon čega idu na biro za nezaposlene, gdje bi mogli da ostvare prava koja imaju u vidu naknade u određenom periodu.

Međutim, radnici su u strahu da ništa od toga neće biti moguće jer su računi UNA-e u bankama ugašeni. Platu za juli nisu još primili (zakonski rok je 31. avgust), iako je bilo uobičajeno da im bude isplaćena oko petog u mjesecu.

Na pitanje na koji način će radnicima biti isplaćene plate za juli, avgust i septembar ove godine, na pitanja upućena Infinity grupi, odgovori su takođe stigli iz Invictusa: “Za specifična pitanja koja se odnose na prethodne kompanije ili druge osnovane kompanije koje nisu Invictus Technology Group, kontaktirajte njih direktno”. Novinari Bloomberg Adria su direktno kontaktirali upravo njihove vlasnike Infinity grupu, a odgovoreno im je iz Invictus grupe?!

Rukovodstvo Infinity grupe u više navrata je reklo da će biti potpuno transparentni u vezi sa cijelim procesom gašenja firmi, otvaranja novih firmi i obavljanja poslova.

Podsjećamo, prethodno je Vujić u opširnom intervjuu Bloomberg Adiji odgovorio na sva, do tada, nerazjašnjena pitanja u vezi s gašenjem kompanija, osnivanjem novih i ostalim aktivnostima.

Između ostalog, otkrio je da će vlasnik grupe Đorđe Đurić pokrenuti stečaj ili likvidaciju, a da će IT poslove pokušati sačuvati kroz Invictus, te da rukovodstvo grupe više ne želi da se bavi medijima i elektro sektorom.

Vujić je i za Bloomberg Adria TV govorio čime će se baviti Invictus.

Što se tiče medija, rukovodioci ATV-a osnovali su novu firmu, kao i radnici Kaldere, dok su se u UNA televiziji odlučili na potpuno gašenje.

Podsjećamo, Infinity grupa te njihove članice Prointer ITSS, Kaldera Company, Infinity Media, K-2 Audio Services i Una Word Network stavljene su na listu OFAC 18. juna ove godine, nakon čega je uslijedilo gašenje njihovih računa u komercijalnim bankama.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.