13.8.2024. 8:41
0
Galić nikad nije dostavio doznake da je na bolovanju, SIPA mu nije isplatila plaću
Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), već više od mjesec nalazi se u bjekstvu od bosanskohercegovačkog pravosuđa.

Drugi čovjek bh. istražne agencije "skrasio" se u Hrvatskoj, gdje se krije od hapšenja koje je Sud BiH naredio, a po prijedlogu Tužilaštva BiH koje je zaključilo da postoji osnovana sumnja da je Galić zajedno s drugim osumnjičenicima počinio krivično djelo organizirani kriminal i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, piše Raport. 

Galić se tereti u predmetu visoke korupcije u periodu dok je bio direktor Granične policije BiH.

I dok se u vezi Galića vodi ne samo istraga, nego se oko njega lome i koplja u bh. političkoj areni, Raport je istražio ključni argument kojim se trenutno vodi njegova odbrana - a to je da on, u stvari, nije ni u kakvom bjekstvu, nego se u Hrvatskoj nalazi na liječenju.

Tako je njegova advokatica Ivana Grizelj Ćorluka nedavno za Raport izjavila da se "Galić nije mogao idazvati pozivu za ispitivanje u Tužilaštvu BiH zbog zdravstvenog stanja".

"On se ne nalazi u bjekstvu, već na liječenju. Njemu je jako stalo da se ovo riješi, on ne želi da izbjegne", navela je Grizelj Ćorluka, dodavši da je "Galić poslao dio medicinske dokumentacije svom poslodavcu, SIPA-i ali i Tužilaštvu BiH i da im je sve proslijeđeno vezano za otvaranje bolovanja".

Međutim, u zahtjevu Tužilaštva BiH od 6. augusta upućenom Sudu BiH da se Galiću odredi pritvor, odnosno raspiše potjernica, piše da je "Galić putem punomoćnika podnio zahtjev za otvaranje bolovanja, ali da do sada nije dostavio dokaz, odnosno doznake o otvaranju bolovanja koje izdaje izabrani doktor medicine prema mjestu prebivališta".

"Tužilaštvo smatra da se može zaključiti da osumnjičeni svjesno izbjegava da se odazove pozivu Tužilaštva za ispitivanje, odnosno da se krije, posebno cijeneći da apsolutno ne postoji dokaz da je osumnjičeni spriječen da se odazove takvom pozivu zbog narušenog zdravstvenog stanja, jer upravo i ne postoji dokaz da je osumnjičeni na bilo koji način privremeno spriječen za rad usljed bolesti, jer isti i nije ostvario prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja (pravo na bolovanje)", naveli su iz Tužilaštva.

Dodali su da smatraju da "osumnjičeni napuštanjem mjesta prebivališta i odlaskom u Republiku Hrvatsku (čije državljanstvo posjeduje) svjesno izbjegao i onemogućio provođenje svih neophodnih procesnih radnji Tužilaštva u ovoj istrazi, iz čega se može zaključiti da se osumnjičeni krije u Hrvatskoj, obzirom da ne postoji opravdan razlog zbog kojeg se nije odazivao na pozive Tužilaštva za ispitivanje".

I Sud je izveo zaključak da osumnjičeni Galić evidentno izbjegava da se odazove pozivu Tužilaštva BiH za ispitivanje, odnosno da se krije.

"Sud je posebno cijenio činjenicu da ne postoji dokaz da je osumnjičeni spriječen da se odazove pozivu zbog narušenog zdravstvenog stanja, jer ne postoji dokaz da je na bilo koji način privremeno spriječen za rad usljed bolesti, jer i nije ostvario prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja (pravo na bolovanje)", navodi se u rješenju Suda BiH od 7. augusta kojim je Galiću određen pritvor te izdata naredba za raspisivanje potjernice.

Raport navodi da su provjerili i u SIPA-i da kojim slučajem u međuvremenu nije stigao "papir" kojim je možda Galić pokrio svoje "liječenje" u Hrvatskoj.

Odgovor je - nije!

"Galić nije dostavio doznake nadležne zdravstvene ustanove", potvdila nam je Jelena Miovčić, portparol SIPA-e.

Dodala je da su za njegov status zaduženi Nadzorni odbor Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće ministara koje donosi te odluke.

Kakl je dalje istakla, Galićev status je nedefiniran.

”Posljednja plaća mu je obračunata 5. jula, za ovaj mjesec nije”, kazala je Miovčić za Raport.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.