13.8.2024. 21:28
0
Isporuka gasa za Sarajevo i Istočno Sarajevo bit će pokrenuta sutra u osam sati: Pregovori o cijeni se nastavljaju
Sastanak u vezi sa razrješenjem problema isporuke gasa za Sarajevo i Istočno Sarajevo, koji je održan večeras u 19 sati, bit će nastavljen sutra, a dogovoreno je i da će sutra u osam sati biti ponovno pokrenuta isporuka gasa za Sarajevo.

Sastanak je održao federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vedran Lakić, ministar energetike RS-a Petar Đokić, direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedeljko Elek i v.d. direktora Energoinvesta Mirza Ustamujić, a razgovori s ciljem razrješenja nesuglasica će biti nastavljen sutra u 10 sati, javlja N1.

Firma Sarajevo-gas Istočno Sarajevo je u 12 sati obustavila isporuku gasa za Sarajevo i Istočno Sarajevo. Početkom ove godine tražili su poskupljenje gasa, zaprijetivši u suprotnom "zavrtanjem" ovog energenta usred grijne sezone.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić izjavio je ranije da je u telefonskom razgovaru s ministrom Đokićem dogovoreno da se odmah omogući neometano snabdijevanje gasom građana Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Naveo je da je prethodna Vlada FBiH dva puta pristajala na ucjene iz RS i plaćala veće cijene gasa, bez prethodnog odobrenja nadležne Regulatorne agencije RS-a.

- Mi nećemo pristati na samovoljno povećanje cijena bez odobrenja regulatora, jer želimo zaštititi interese građana. Nikome nećemo dozvoliti da nas ucjenjuje da gas plaćamo po cijeni koja nije odobrena - poručio je ministar Lakić.

Energoinvest je, kako je naveo, početkom godine prihvatio ugovorno poskupljenje gasa uz uslov da do 30. 06. 2024. godine to odobri Regulatorna komisija za energetiku RS, a da će se u suprotnom vratiti na cijenu iz 2022. godine. Regulator je 27. juna 2024. donio Rješenje da se nova cijena može primjenjivati, ali tek od 1. januara 2025. godine. S obzirom da Regulatorna agencija nije prihvatila povećanje cijene gasa, cijena gasa se prema ugovoru vraća na staru cijenu.

S tim u vezi Energoinvest je od Sarajevo gasa Istočno Sarajevo tražilo korekciju faktura na posljednje regulisanu cijenu, kao i da vrate razliku za dosadašnje fakture, što je iznos preko milion KM.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.