18.8.2024. 21:46
0
Uk odgovorio korisniku na X-u: Za oporezivanje drugog i svakog narednog stana imenovana radna grupa
Iako premijer KS Nihad Uk tvrdi da je finansijska situacija Kantona Sarajevo pod kontrolom, Vlada KS počela je sa prikupljanjem podataka o praznim stanovima u KS na koje će vlasnici plaćati porez. Iako se traži zakonsko rješenje, radna grupa već je počela sa radom.

„Iznova pronalazimo nova sredstva, racionaliziramo potrošnju i ostajemo na putu koji smo trasirali kao Vlada Kantona Sarajevo, a to je podizanje kvalitete života naših građana”, kazao je Uk prije nekoliko dana za Klix.

Danas na društvenim mrežama ekspresno je odgovorio na pitanje jednog korisnika na mreži X. S obzirom da je nedjelja, pohvalno je da je Uk brzo odgovorio, a pitanje je bilo koliko je praznih stanova u Sarajevu navodeći podatke za Ljubljanu te da je 14.000 praznih stanova i da je to utvrđeno preko utroška električne energije.

“Za oporezivanje drugog i svakog narednog stana koji se ne koristi imenovana je radna grupa, a ovo je podatak koji će nam saopštiti. Imali su nešto ugrubo, ali da sačekamo tačnije”, odgovorio je Uk.

Uk je ranije za neke medije pojasnio da preveliki broj neiskorištenih i zaključanih nekretnina na tržištu, proizvodi veliki broj negativnih društvenih i tržišnih posljedica.

“Ovom aktivnošću bili bismo među prvima u regionu koji se smislenim mjerama bore protiv visokih cijena kvadrata stana i njihovog zakupa”, naveo je Uk.

A s obzirom da su mladi za 2023. dobili značajno manje subvencije za kupljene stanove u iznosu od 4.800 KM, evo ideje da im se razlika isplati iz naplaćenih poreza od praznih stanova ili iz rebalansa budžeta kako je izglasano na Skupštini KS u junu. Šta god od toga bude prije.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.