25.8.2024. 21:32
1
Ko je Lejla Fazlagić koja se vratila u BiH: Posjeduje stan u Sarajevu, vikendicu, kuću i zemljište u Hrvatskoj...
Bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić vratila se u BiH i prisustvovat će sutrašnjem ročištu pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, potvrdila je za Faktor njena advokatica Belma Balijagić Džuho.

Ročište o izjašnjenju o krivici, na kojem se Fazlagić nije pojavila zbog bolesti, održano je prije 11 dana.

- Fazlagić se na prošlom ročištu nije opravdano pojavila, jer je imala Covid-19. To je riješeno, njen izostanak bio je opravdan. Ona će sutra sigurno doći na ročište, zato i jeste u državi - dodala je Balijagić Džuho.

Potjernica za Fazlagić raspisana je u novembru 2016., a optužnica protiv nje podignuta 2018., nakon što je ispitana u Rijeci.

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo je tereti da je od 2009. do 2016. bila članica organizovane kriminalne grupe na čelu koje je bio optuženi Alija Delimustafić.

"U fingiranim sudskim postupcima, koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić, nekretnine s umrlih knjižili su na članove grupe i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Počinjenjem spomenutih krivičnih djela kao organizovana grupa stekli su protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka", saopštilo je tada Tužilaštvo KS.

S obzirom na to da je bila nedostupna bh. pravosuđu, protiv Fazlagić je razdvojen predmet u odnosu na druge iz slučaja "Pravda" - odnosno Alije Delimustafića i drugih.

Kako piše CIN, Lejla Fazlagić je rođena 1963. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1990. godine, iako taj studij nije bila njena želja. „Ja sam htjela umjetnost, književnost“, rekla je u razgovoru sa novinarima CIN-a.

Nakon rata posao dobiva u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine gdje je isprva radila kao tehnička sekretarica da bi ubrzo potom postala stručna saradnica u Odjeljenju za dijasporu. Dvije godina nakon zaposlenja proglašena je neraspoređenom i 1999. godine sporazumno raskida radni odnos sa ovom institucijom. Fazlagić kaže da je potom dobila posao u Parlamentu Federacije BiH kao savjetnica predsjedavajućeg Predstavničkog doma, a nakon kraćeg vremena prelazi u Ured visokog predstavnika u BiH (OHR), prenosi CIN.

Prema njenim riječima, u OHR-u je radila sve do izbora za sutkinju Općinskog suda u Sarajevu 2005. godine. Narednih jedanaest godina je, uglavnom, radila na parničnim predmetima. Sudijsku karijeru prekida u julu 2016. godine kada podnosi ostavku i bježi u Hrvatsku. Nekoliko mjeseci ranije Kantonalno tužilaštvo iz Sarajeva je protiv nje pokrenulo istragu koja je početkom 2018. godine dovela do optužnice za zloupotrebu položaja, prevaru, krivotvorenje isprava i pranje novca. Ranije je rekla za CIN da živi od povremenih poslova koje obavlja u Makarskoj za jedan advokatski ured iz Zagreba. Iako je Ministarstvo pravde BiH zvanično zatražilo njeno izručenje, hrvatski ministar pravde odgađa odluku o ovom zahtjevu. Fazlagić, ipak, najavljuje da će se vratiti u Sarajevo i braniti od optužnice.

„Ja ću opet biti sudija“, poručuje ona.

Iako tvrdi da je materijalno ne interesuje, Fazlagić je tokom sudijske karijere stekla više stanova i vikendica u BiH i Hrvatskoj. Dva stana u napuštenoj jevrejskoj kući u centru Sarajeva uknjižena su na sutkinju i njenog oca na temelju nezakonite presude koju je sama donijela. Kantonalni sud iz Sarajeva blokirao je prodaju ovih nekretnina do okončanja sudskog spora protiv Fazlagić, prenosi CIN.

Novinarima CIN-a je prijavila nekoliko nekretnina koje posjeduje, a to su: stan u Sarajevu od 87 kvadrata, vikendica u Živogošću u Hrvatskoj od 48 kvadrata, kuća i zemljište u Malom Stonu u Hrvatskoj od preko 300 kvadrata, dok je prijavila da njen otac Fahrudin u Sarajevu ima dva stana.

(Sead M.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.