30.8.2024. 17:18
0
Veliki broj vjernika na mevludu i dovi u Kraljevoj Sutjesci
FOTO: mina
Kod džamije sultana Mehmeda II Fatiha u Kraljevoj Sutjesci danas je proučena dova i održan tradicionalni mevlud, u prisustvu velikog broja vjernika iz okolnih džemata, ali i drugih srednjobosanskih gradova.
Tradicija učenja dove i mevludi-šerifa u Kraljevoj Sutjesci seže u historiju do dana kada je sultan Mehmed ll Fatih dao sagraditi džamiju 1463. godine, nadomak Kaknja, i u njoj lično klanjao džuma-namaz sa svojim vojnicima, te uputio dovu da mu blagoslovi njegov emanet širenja baklje islama na ovim prostorima.

Od tada, posljednji petak u mjesecu augustu sakupi se mnoštvo vjernika, kako bi zajednički obavili džuma-namaz, učili odlomke iz Kur'ana, mevlud, a na kraju i proučili dovu.

Izaslanik reisul-uleme na ovom događaju dr. Mustafa Prljača je poručio da su ovakve manifestacije mjesta gdje se obnavlja duhovnost i pokretanje pozitivnih procesa u čovjeku.

„Mi živimo u vremenu različitih izazova, gdje se duhovnost guši i potiskuje na marginu. Na mjesto duhovnost se stavlja materijalnost. To nije prvi put u ljudskoj vrsti, to je nešto što se događalo i ponavljalo u ljudskoj vrsti i uvijek se završavalo loše. Čovjek se ne može samo svesti na materijalno, jer se buni njegovo biće. Mevlud u Kraljevoj Sutjesci je specifičan jer ima posebnu težinu, a to pokazuje i prisustvo ovih ljudi. Prilika je da se obnovi poruka vjere i da se vratimo izvornosti vjere“, kazao je doktor Prljača.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kakanj mr. Zakir-ef. Ljubović je podsjetio je na činjenicu da ova džamija i mevlud okupljaju veliki broj ljudi iz svih krajeva naše domovine.

„To je pokazatelj da je ova džamija na jasnim i ispravnim temeljima sagrađena i kroz historiju je zbog toga opstala. Ko god dođe, pozitivno se orjentiše i osjeti posebnu duhovnost. Duhovnost je osnovna potreba naše duše. Mi se ovdje sastajemo da bi u Božijoj kući tragali za duhovnošću koz zajednički i džematski pristup“, kazao je efendija Ljubović.

Džamija u Kraljevoj Sutjesci je jedna od najstarijih džamija iz osmanskog perioda, a nalazi se na putu prema starom kraljevskom gradu Bobovac.

Prema predaji, sultan Fatih je vidio mrava koji se spiralno penje uz štap, što ga je asociralo na penjanje na minaret, te je naredio izgradnju džamije.

Zanimljiv podatak je da je ova džamija sagrađena za samo tri dana. Džamija nikada nije bila porušena niti značajnije oštećena tako da je i danas za prolaznike, koji dolaze ili prolaze kroz Kraljevu Sutjesku, u prvobitnom obliku.

Manje rekonstrukcije su urađene od 2004. do 2016. godine. Džamija je danas i na listi nacionalnih spomenika BiH, prenosi MINA.
MINA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.