19.7.2024. 12:06
0
Tabuti četiri šehida Prijedora i doline Sane ispraćeni iz "Šejkovače"
FOTO: mina
Tabuti četiri šehida Prijedora i doline Sane danas su iz Identifikacionog centra „Šejkovača“ pored Sanskog Mosta ispraćeni prema Memorijalnom centru „Kamičani“, gdje će sutra biti klanjana kolektivna dženaza.

Ove godine dženaza će biti klanjana za Musić Bademu, Musić Nazifa, Aliju Envera i Forić Aliju, a ubijeni su na području Korićanskih stijena, Čarakova  i Kozarca.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine u Kamičanima jeste Forić Alija. On je imao svega 23 godine kada je ubijen u junu 1992. godine na području Kozarca.

Musić Badema je najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine, imala je 50 godina kada je ubijena na području Čarakova.

“Postoji doza olakšanja zbog toga što će se ipak znati za mezar, pa se može otići i nešto proučiti. Ostaje gorčina zbog toga što se nije uspjelo sve pronaći, pronašli smo nekih 30 posto, a sam proces traje već deset - petnaest godina. Neću odustati tražiti i dalje, makar i po cijenu da radimo reekshumaciju”, rekao je Bademin sin Musić Suad.

Tabuti će proći kroz Sanski Most, Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, Prijedor, te će oko 20.00 sati stići u Kamičane.

U svakom spomenutom gradu će biti organiziran doček kolone koju će građani ispratiti Fatihom i cvijećem.

Dženaza-namaz će 20. jula u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu predvoditi reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Na musalli u Kamičanima večeras će između akšama i jacije biti održan i prigodan vjerski program, prenosi MINA.

MINA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.