3.9.2024. 14:30
0
Deseta vanredna sjednica Predstavničkog doma FBiH: Razmatranje ključnih zakonskih izmjena i strategija razvoja
Predsjedavajući Dragan Mioković sazvao je desetu vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, koja će se održati sutra.

Na dnevnom redu sjednice, između ostalog, nalaze se tri akta koja su u parlamentarnu proceduru upućena po hitnom postupku. Prvi od njih su predložene izmjene Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH, čime se predviđa usklađivanje ovog zakona sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, omogućavajući policajcima koji odlaze u penziju ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja u skladu s važećim propisima.

Drugi akt na dnevnom redu odnosi se na izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH. Federalna vlada, kao predlagač, istakla je da trenutne specifičnosti u vezi s unapređenjem policijskih službenika u više činove dovode do toga da nijedan policijski službenik s činom glavnog inspektora iz Federalne uprave policije ne ispunjava uslove za prijavu na konkurs za direktora ili zamjenika direktora, jer će tokom trajanja mandata ispuniti uslove za penziju.

Slična situacija postoji i u većini kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, gdje policijski službenici koji ispunjavaju uslove u pogledu čina također ne mogu konkurisati za pozicije u Federalnoj upravi policije. S obzirom na to da trenutno Federalnom upravom policije ne rukovode ni direktor ni zamjenik direktora, nužno je korigovati postojeće odredbe - naglasila je Vlada Federacije.

Osim ovih zakonskih izmjena vezanih za policijske poslove, dnevni red sjednice uključuje i razmatranje strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja u Federaciji BiH do 2027. godine, predložene po hitnom postupku, kao i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o upravljanju otpadom, koji se razmatra u redovnoj proceduri.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.