7.9.2024. 14:59
0
Oglasilo se Hrvatsko narodno vijeće BiH povodom smrti akademika Slave Kukića: Istinski čuvar ove zemlje
Hrvatsko narodno vijeće BiH oglasilo se povodom smrti akademika Slave Kukića.

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

“S neizmjernom tugom i dubokim poštovanjem, Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine oprašta se od našeg voljenog člana, akademika Slave Kukića, čija je misija bila čuvanje Bosne i Hercegovine – njenog srca, njene duše i njene zajedničke budućnosti. Kukić je bio istinski čuvar ove zemlje, čovjek koji je razumio sve njene slabosti, ali i njenu snagu. S nevjerojatnom brižnošću, nepokolebljivo je štitio Bosnu i Hercegovinu od udara i nasrtaja onih koji su je željeli razbiti i podijeliti.

Njegova ljubav prema Bosni i Hercegovini nije bila samo deklarativna; ona je živjela u svakom njegovom djelu, svakoj njegovoj misli, svakom njegovom javnom istupu. Kukić je bio intelektualni i moralni stub koji je neumorno branio ideju zajedništva i mira, uvijek vjerujući da je snaga ove zemlje u njenoj raznolikosti, u njezinom zajedničkom, multietničkom srcu.

Bio je svjestan svih izazova s kojima se Bosna i Hercegovina suočava, svih pokušaja da se njena suština razbije. Ali, s istinskom snagom duha, Slavo Kukić stajao je na prvoj liniji odbrane, uvijek na strani onih koji su vjerovali u budućnost u kojoj su ljudi ujedinjeni, a ne podijeljeni. Njegova borba za Bosnu i Hercegovinu bila je borba za pravdu, suživot i mir – temeljne vrijednosti koje je hrabro branio do posljednjeg dana.

Njegov odlazak ostavlja prazninu, ali i ogromnu obavezu za sve nas da nastavimo tamo gdje je on stao, da s istim žarom i predanošću branimo ovu zemlju i njene vrijednosti. Slavo Kukić bio je, i uvijek će ostati, simbol nepokolebljive borbe za jedinstvenu i pravednu Bosnu i Hercegovinu, zemlju za sve njene ljude.

Neka mu je vječna slava i hvala, a njegov duh i vizija zauvijek će živjeti kroz nas i našu zajedničku borbu za bolje sutra.”

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.