9.9.2024. 20:26
4
Nova svađa među efendijama zbog svinjskog želatina: "Davno je ulema upozorila da će se pojaviti oni koji će ono što je Allah zabranio ohalaljivati..."
FOTO: Crna-hronika
Islamski influenser Elvedin Pezić u jednoj od svojih Facebook objava kritizirao je puštanje učenja salavata na razglazima džamija prije ezana, nazivajući to novotarijom.

S druge strane, po pitanju svinjskog želatina u prehrambenim proizvodima, što je česta tema među vjernicima, Pezić je napisao da nema smetnje koristit bilo kakve proizvode u kojima imaju bilo kakvi aditivi, želatini, emulugatori, ističući da se hemijskim procesima prerade gube njihova svojstva prerade zbog kojih su prvobitno bili zabranjeni piše Avaz.

Ovakvi stavovi se nisu svidjeli Muhamedu ef. Veliću, imamu Ferhadija džamije u  Sarajevu.

– Znači, svinjska želatina može, a salavati ne mogu! Davno je ulema upozorila, kao što je šejh Karadawi, da će se pojaviti oni koji će ono što je Allah zabranio ohalaljivati, a ono što je Allah dozvolio – oni će zabranjivati.

Ima li veće novotarije od toga?! Allah da im se smiluje i da im providi! Amin! – napisao je Velić, te poslije toga u komentaru još dodao.

Da utvrdimo gradivo: Svinjski želatin nije dozvoljen – poručio je Velić.

Velić je podijelio i zvanični stav sa stranice Agencije za certificiranje halal ishrane, u kojoj se navodi da hrana koja sadrži svinjski želatin nije halal.

 
4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.