12.9.2024. 14:39
0
Hercegovačko maslinovo ulje postaje zaštićeni brend
Danas je u Mostaru u Federalnom agromediteranskom zavodu upriličena svečana dodjela Rješenja o zaštiti oznake podrijetla prehrambenog proizvoda (ZOP) – Protected Designation of Origin (PDO) za ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine i promociju brenda – jamstvenoga žiga Zlatne kapi Hercegovine.

Ovakav uspjeh doprinijet će promociji i jačanju proizvoda iz Bosne i Hercegovine na europskom tržištu, ali i očuvanju i izgradnji tradicije uzgoja maslina i proizvodnje maslinovog ulja hercegovačkog kraja, saopštilo je Vijeće ministara BiH.
Brendiranje ekstra djevičanskog maslinovog ulja i njegovo probijanje na druga tržišta dovest će do standardizacije koja je već sada vidljiva u ovoj oblasti. Maslina i maslinovo ulje su već godinama unatrag nešto po čemu je prepoznat hercegovački kraj, kao i Bosna i Hercegovina u širim okvirima, navodi se u saopštenju.
Vlada Sjedinjenih Američkih Država, putem projekta Razvoj održivog turizma Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), nastavlja predano raditi na zaštiti i promociji jedinstvenih kulinarskih proizvoda Bosne i Hercegovine. U saradnji s Agencijom za sigurnost hrane BiH (Agencija), USAID radi na povećanju broja proizvoda zaštićenih oznakom geografskog porijekla. Na ceremoniji održanoj jučer u Mostaru, Agencija je taj status dodijelila hercegovačkom maslinovom ulju. Ova inicijativa poboljšava turistički potencijal BiH, privlačeći turiste u potrazi za autentičnim kulinarskim doživljajem i bogatim kulturnim naslijeđem.
“Ovo priznanje je nova potvrda bogatstva Hercegovine i njenog ogromnog potencijala za razvoj turizma na temelju autentičnih proizvoda i iskustava. Maslinovo ulje, kao važan element mediteranske kulture i tradicije, nije samo visokokvalitetan prehrambeni proizvod, već i prilika za dalji rast gastronomskog turizma, sve privlačnijeg turistima koji traže jedinstvena iskustva. Radujemo se nastavku saradnje na projektima koji jačaju lokalne zajednice i čuvaju kulturno naslijeđe,” kazao je Feđa Begović, direktor USAID-ovog projekta Turizam.
Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH istakao je kako su “Proizvodi zaštićeni oznakom porijekla duboko povezani s mjestom proizvodnje, jer se u potpunosti proizvode u određenom geografskom području primjenom lokalnih vještina i sirovina. Kvalitet tih proizvoda direktno je povezan s prirodnim faktorima i ljudima toga kraja.”
Hercegovačko maslinovo ulje, s tradicijom starom dvije hiljade godina, prepoznatljivo je po svojim pikantnim notama, gorčini i voćnim aromama. Njegov kvalitet potvrđuju brojne nagrade na sajmovima i ocjenjivanjima kvaliteta ulja, a međunarodni mediji, uključujući Olive Oil Times Magazine, svrstavaju ga među zvijezde maslinarstva mediteranske regije u usponu.
Prema riječima direktora Federalnog agro-mediteranskog zavoda, prof. Marka Ivankovića, u regiji trenutno postoji 10 velikih maslinika i oko 800 porodičnih gazdinstava koji upravljaju s 521 hektarom nasada maslina, proizvodeći godišnje 380.000 litara ulja. Ivanković ističe da je strateški cilj industrije dostići površinu od 1.000 hektara u srednjeročnom razdoblju.
Josip Matić, predsjednik Hercegovačke udruge uljara i maslinara (HUUM), podsjetio je na predan rad ovog udruženja: “Udruga, koji broji 95 članova i raste, posvećen je promociji i očuvanju ekstra djevičanskog maslinovog ulja Hercegovine, posebno sa ZOP statusom. Naši ciljevi su podizanje novih maslinika, evidentiranje maslinara i podrška tehničkim i edukativnim inicijativama. Fokusiramo se na promociju brenda ‘Zlatne kapi Hercegovine’ i razvoj oleoturizma kroz projekte poput Ceste maslinovih ulja Hercegovine, koji podržavaju ruralni razvoj i sprječavaju depopulaciju sela.”
USAID-ov projekt Turizam nastavlja predano raditi na održivom razvoju industrije turizma u BiH, slaveći i štiteći bogatu kulturu, kuhinju i tradicije ove zemlje. U augustu 2024. godine, Projekt je podržao aktivnosti na zaštiti sarajevskog ćevapa ZOP statusom i nastavlja odličnu saradnju s Agencijom za zaštitu hrane BiH kako bi povećali broj zaštićenih proizvoda širom zemlje.

(Erna H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.