17.9.2024. 13:02
0
Završen sastanak čelnika Vlade FBiH sa penzionerima: Evo šta je dogovoreno
Završen je sastanak čelnika Vlade FBiH sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera FBiH u Vladi FBiH.

Redžo Mehić, predsjednik UO Saveza udruženja penzionera u FBiH, kaže da "danas i nije baš ljubičast dan".

Kako je izjavio za medije, danas se razgovaralo o poboljšanju materijalnog položaja penzionera.

"Ključ rješenja je poraditi na temeljitim izmjenama Zakona o PIO-u. Sa Vladom smo postigli neki sporazum. Dogovoreno je da će se odrediti radna grupa da temeljito prouči članove zakona, sporne, i da se poradi na njihovom usaglašavanju", izjavio je Mehić.

Dodao je da je drugi zahtjev bio da se vanredno usklade penzije, ali da nema zakonskog osnova za to.

"Ići će se putem jednokratne novčane pomoći i očekivati je da će to biti u rebalansu budžeta polovinom oktobra", kazao je Mehić.

Što se tiče protesta za 3. oktobar, odluka o njima bit će donesena na sjednici UO Saveza.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić podsjetio je da su na prošlom sastanku donesena 4 zaključka.

"Isplatit ćemo jednokratnu pomoć. U budžetu za 2025. planirat ćemo dva miliona za banjsko liječenje. Zatim ćemo poraditi na uspostavi Vijeća penzionera, te raditi o izmjenama Zakona o PIO/MIO."

Dodao je da Zakon o PIO neće biti mijenjan do izbora.

"U protivnom desio bi se kolaps sistema u FBiH. Formirat ćemo radnu grupu sastavljenu od nadležnih institucija i predstavnika penzionera. Ako oni kažu da do Nove godine nešto hitno mijenjamo ili po skraćenoj proceduri tako će biti. U ovakvoj situaciji, do izbora, to ne možemo uraditi", poručio je ministar Delić.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.