12.7.2024. 15:47
0
Ministar Delić otkrio: Kada počinje isplata naknada od 1.000 KM porodiljama
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava, sve majke koje su rodile djecu u 2024. godini, o početku isplate podrške u iznosu od 1.000 KM po novorođenčetu.

Online aplikacija za ostvarivanje te podrške pokrenuta je 31. maja, a do danas je zaprimljeno ukupno 7.037 prijava. Od toga, 3.179 prijava je kompletirano i verificirano, te će danas biti proslijeđene Federalnom ministarstvu finansija za isplatu.

- Te prijave obuhvataju 3.229 djece, od kojih je 1.648 dječaka i 1.581 djevojčica. Majke će, tokom naredne sedmice, imati na računima po 1.000 KM odnosno 2.000 ili 3.000 KM ako je riječ o blizancima ili trojkama - najavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Po općinama, najviše novorođenčadi rođeno je u Novom Gradu Sarajevo (231), zatim u Mostaru (202), Tuzli (176) i Zenici (170).

Preostale prijave, koje su unesene u aplikaciju, trenutno su u obradi zbog određenih nedostataka. Tim Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, u saradnji sa UNDP-em, radi na provjeri svake prijave i svakodnevno šalje korisnicama upute za ispravku.

- Imamo veliki broj prijava koje imaju određene greške, kao što je pogrešan unos članova porodice, neprepoznavanje prijave novorođenčeta, neslaganje podataka na prijavi i u sistemu kad provjeravamo te niz drugih nepravilnosti na kojima svakodnevno rade naši ljudi i komuniciraju s majkama da se to ispravi da bi se prijave uspješno verificirale. Nažalost, tek svaka četvrta unesena prijava je ispravna, sve ostale moramo slati na ispravke i dopune. A to oduzima i vrijeme i sve druge resurse koje imamo na raspolaganju -  naglasio je ministar Delić, objašnjavajući razloge koji usporavaju isplate.

Majke koje nisu obuhvaćene isplatom ovog mjeseca bit će uključene na isplatu od 10. augusta, čim se isprave nedostaci u prijavama.

- Želim vas uvjeriti da nema razloga za brigu. Sve vi koje niste na isplati ovog mjeseca, bit ćete uključene na isplatu od 10. augusta, čim se isprave nedostaci u prijavama. I tako svaki naredni mjesec do kraja godine, odnosno početka sljedeće, obzirom da imamo i decembarske bebe koje će biti na isplati u januaru 2025. godine - pojasnio je ministar.

Ministarstvo će nastaviti s verifikacijom prijava, te će svakog 10. u mjesecu ići isplate za prijave obrađene u periodu između dvije isplate. Sva djeca rođena u 2024. godini bit će obuhvaćena ovom podrškom, kao i majke mrtvorođene djece. Od ukupno 16 miliona KM predviđenih za ovu natalitetnu mjeru, u prvoj isplati utrošeno je 3.229.000 KM za 3.229 djece, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.                               

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.