24.8.2024. 17:10
0
Delić: Novi zakon o radu za bolje uslove radnicima i poslodavcima
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić saopćio je kako je u pripremi novi zakon o radu na području Federacije Bosne i Hercegovine koji bi trebao donijeti značajne izmjene u kontekstu tržišta rada.

Delić je poručio kako je vrijeme za prilagođavanje zakona promjenama na tržištu.

"Kako se sve više poslova seli u online sferu moramo prilagoditi zakon i novim oblicima rada, poput freelancera i radnika na digitalnim platformama. Rad na daljinu postaje sve rasprostranjeniji, a s njim se moraju uskladiti i prava na zaštitu privatnog života i balans između posla i privatnih obaveza. Vrijeme je za jačanje prava radnika kroz preciznije odredbe za bolju zaštitu radnika", navodi Delić.
 
Dodao je da trenutni zakon pokriva širok spektar prava zbog čega su neke odredbe previše poopćene i ostavljaju prostora za zloupotrebu.

"Naš cilj je da te odredbe preciziramo i tako omogućimo bolju zaštitu radnika.

Vrijeme je i za podršku porodicama i natalitetnim politikama. Razmatramo i kako kroz Zakon unaprijediti prava radnika, posebno u okviru natalitetnih politika. To uključuje dodatne dane godišnjeg odmora, zaštitu trudnica i porodilja, prednosti pri zapošljavanju i slične mjere kojima je krajnji cilj olakšati život roditeljima.

Privremeni i povremeni poslovi - Novi Zakon o radu treba uzeti u obzir i dinamičnost modernog života, pa ćemo se fokusirati i na konciznije regulisanje privremenih i povremenih poslova.

Naš cilj je da novi Zakon o radu bude praktičan, pravedan i usklađen s vremenom u kojem živimo. Kroz ove izmjene želimo omogućiti bolje uslove za sve; i za radnike i za poslodavce", zaključio je Delić.



(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.