4.8.2024. 8:41
0
Veliki pad na berzama širom svijeta
FOTO: unsplash/ilustracija
Sve više pokazatelja koji ukazuju na usporavanje ekonomskog rasta u SAD-u i posljedično jačanje uvjerenja da će Fed u septembru sniziti kamatne stope spustili su protekle sedmice indekse na najvažnijim svjetskim berzama, pri čemu je na Wall Streetu Nasdaq zašao u područje korekcije, odnosno spustio se više od 10 posto od svog vrhunca.

Na Wall Streetu Dow Jones indeks pao je prošle sedmice 2,09 posto, na 39.737 bodova, prekinuvši tako niz od četri sedmice rasta, odnosno najduži pozitivni niz još od maja. Istodobno, S&P 500 je završio sedmicu u minusu od 2,06 posto, na 5.346 bodova, a Nasdaq od 3,35 posto, na 16.776 bodova, oslabivši treću sedmicu zaredom.

Iznenađujuće slabi podaci o broju otvorenih radnih mjesta u američkoj ekonomiji u julu, svega 114 hiljade nasuprot očekivanih 175 hiljada, kao i porast stope nezaposlenosti s junskih 4,1 posto na 4,3 posto, neugodno su iznenadili investitore. Početkom sedmice objavljen je i indeks menadžera nabave, koji je ukazao na pad industrijske aktivnosti u tom mjesecu na najnižu razinu u zadnjih osam mjeseci, što je sve razbuktalo strah na tržištu od usporavanja u najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Sve to sada je povećalo očekivanja da će Fed znatnije smanjiti ove godine kamatne stope, počevši od septembra, i to upravo u sedmici kad su se odlučili zadržati kamatne stope nepromijenjenima. "Podaci o radnim mjestima signaliziraju da je Fed napravio pogrešku u monetarnoj politici jer nije smanjio kamatne stope već ove sedmice. Vrlo je moguće da Fed sada promijeni svoju komunikaciju do idućega zasjedanja kako bi otklonio svaku sumnju u septembarsko smanjenje", rekao je Jamie Cox, direktor Harris Financial Groupa.

VIX indeks, koji mjeri volatilnost tržišta ili, kako ga na Wall Streetu nazivaju, mjerilo straha, premašio je 40 posto. Investitori su se okrenuli manje rizičnim klasama imovine poput obveznica, jena i švicarskog franka, a krenuli su u rasprodaju dionica, pri čemu su najveći udar pretrpjele tehnološke dionice.

Nasdaq indeks je prvi od tri glavna američka dionička indeksa koji je tako zašao u područje korekcije, budući je sada više od 10 posto u minusu od svog vrhunca od 18.647 bodova, koji je dotaknuo 10. jula. S&P 500 indeks sada je u minusu u odnosu na rekordnu razinu za 5,7 posto, a Dow za 3,9 posto.

Berze
0
EKONOMIJA
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.