6.7.2024. 20:05
0
Nije samo Amar Osim - Najteži dani u karijeri Cristiana Ronalda - "Pljuje" ga čitav fudbalski svijet: Krive ga čak i što je prednost dao Francuzima pri izvođenju penala
Ulazimo u samu završnicu Evropskog prvenstva u Njemačkoj, a večerašnjim mečem između Nizozemske i Turske, okončat će se četvrtfinalni dio takmičenja.

U polufinalu ćemo gledati Španiju i Francusku, a čekamo pobjednika susreta u meču Engleska - Švicarska, gdje se igraju produžeci, a sudeći po prikazanom, pobjednika bi mogli dobiti nakon izvođenja penala.

Nakon spektakla u Stuttgartu na meču Španaca i Nijemaca, u drugom četvrtfinalnom meču večeri Francuske i Portugala, ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu su ostali uskraćeni za neki dobar meč, kako se očekivalo, s obzirom na imena u sastavima.

Na kraju, nakon penala je Francuska prošla, a ono što je vrlo zanimljivo, do polufinala su došli BEZ GOLA IZ IGRE. Belgiju su u osmini finala izbacili autogolom, Austriju su pobijedili u prvom kolu, također, nakon autogola, protiv Nizozemske nisu ni zabili pogodak, a u remiju sa Poljskom, Mbappe je gol postigao iz penala.

Sinoć su nakon penala izbacili Portugalce, a legendarnog Cristiana Ronalda bez trofeja poslali kući
Sna njegovom, vrlo izvjesno, posljednjem Evropskom prvenstvu.

Kada je riječ o ovoj utakmici, krivica za ispadanje "strovaljena" je, opravdano ili ne, upravo na leđa Cristiana Ronalda. Na njega se upire prstom iz više razloga.

Zanimljiv je tekst sportskog novinara britanskog Guardiana Jonathana Liewa naslovljen riječima: "Galaktička bitka izgubljena u crnoj rupi ega jednog čovjeka". 

Prenosimo dio njegovog teksta.

"Pa ipak, čak i Deschamps može da povuče Mbappea u 106. minuti kada postaje jasno da to neće biti njegovo veče. Nadtrčan od strane Cancela, nije mogao pretvoriti nijedan od svojih pet udaraca u gol, a ako Mbappe ne može sprintati i ne može šutirati, onda vam je, iskreno, preostao samo čovjek u maski koji pokazuje u prazno. Francuska barem zna kako funkcionirati bez svog kapitena. Portugal je, nasuprot tome, još uvijek u braku sa svojim, lancem omotanim nakovnjem koji će ih na kraju sve srušiti. Nema smisla da mu dajete bilo šta da juri, ili da mu dajete dodavanje duže od 18 metara. Ako u 53. minuti probije lijevo krilo, neće se vratiti na centar do 55. minuta. Užasno promašuje iz neposredne blizine. Izvodi još jedan slobodan udarac iz nemogućeg ugla i nekako uspijeva da pogodi u igrača u živom zidu.

Na neki način, teško je ne osjećati se ogorčenim na njega - ogorčen zbog načina na koji je ova velika prilika veličine galaksije na kraju svedena na funkciju ega jednog čovjeka. Ovo je moglo biti sjajno četvrtfinalno veče svih vremena, a umjesto toga dio toga je ukraden: ukraden posjed lopte, ukradena pažnja, ukradene minute od boljih igrača koji zapravo zaslužuju da budu tu, umjesto da je čisti anahronizam koji se širi samo zato što niko nema moć da mu kaže da to ne čini.

Theo Hernandez postiže pobjednički penal, a odmah portugalski igrači instinktivno jure prema slomljenom srcu Joao Felixa, jedinom čoveku koji je promašio penal, i drže ga u naručju. Mendes trči do njega. Palhinha trči do njega. Nelson Semedo trči do njega. Pepe ostavlja po strani svoju tugu – iako je ovo možda bila njegova posljednja utakmica – i trči do njega. Još uvijek postoji ekipa ovdje, a jedina tuga je što je nismo vidjeli.

Jedan čovjek ne trči do Felixa. Umjesto toga, on odlazi u drugom smjeru, sam, progonjen samo proždrljivim pogledom kamere. To je Cristiano Ronaldo."

Ronaldu navijači zamjeraju i što nije izabrao da Portugal prvi puca penal. Uprkos činjenici što je analiza pokazala da tim koji ide prvi na bijelu tačku ima daleko veće šanse za prednost, on je želio da Francuska uputi prvi udarac.

"Znam da su penali slučajnost i sreća (osim za Nijemce), ali bilo je dovoljno prostora za uzorke da se pokaže da tim koji prvi prvi puca penal češće pobjeđuje. Lako se povećava pritisak na onoga ko šutira drugi".

"Tim koji šutira prvi ima otprilike 60% šanse za pobjedu", glasio je drugi komentar sa društvenih mreža.

"Zašto ih je Ronaldo pustio da prvi šutiraju penale? To je takva mentalna barijera da idu drugi", napisao je drugi korisnik društvenih mreža.

"Čak ni ne trolam kada kažem da je ovaj poraz na Ronaldu. 'Pobijedio' je u bacanju novčića prije penala i lako je mogao izabrati da puca prvi i izvrši pritisak na Francusku", treći je komentar sa društvenih mreža.

Nakon ispadanja, oglasio se i Ronaldo koji smatra da je Portugal zaslužio više.

''Željeli smo više. Za nas. Za svakog od nas. Za Portugal. Zahvalni smo za sve što ste nam dali i za sve što smo do sada postigli. Na terenu i izvan njega. Siguran sam da će sve ovo što smo ostavili u nasljeđe biti cijenjeno i da ćemo sve to nastaviti graditi. Zajedno", poručio je Ronaldo. 

Kada je riječ o prvom meču jučerašnjeg dana, nakon utakmice se najviše pričalo o igranju rukom Marca Cucurelle i proslavi Mikela Merina.

Upravo je nakon šuta Jamala Musiale, lopta pogodila u ruku igrača Chelseaja, međutim, sudac Antony Taylor nije pokazao na bijelu tačku.

Evo kako UEFA objašnjava nedosuđeni penal za Njemačku: "Jasno je što navijači misle"
SPORNA SITUACIJA

Objašnjenje je dao novinar ESPN-a Dale Johnson. 

"UEFA je uoči Eura dala specifičan primjer i jasne smjernice o igranju rukom, baš kakav je bio ovaj s Marcom Cucurellom, rekavši da to ne bi trebao biti kazneni udarac. Ruka je blizu boka, usmjerena okomito, prema dolje i/ili iza linije tijela", napisao je na platformi X.

Johnson je situaciju usporedio s penalom koji je Njemačka dobila u osmini finala protiv Danske.

"To je različito od penala koji je dosuđen nakon što je Joachim Andersen igrao rukom protiv Njemačke. Ruka je u toj situaciji bila u neprirodnoj poziciji i stvarala je barijeru. Razumljivo je da navijači misle da su dvije odluke pogrešne, ali prema toj interpretaciji nisu", napisao je on. 

Kada je riječ o proslavi Merinovog gola, on ga je proslavio kruženjem oko korner zastavice, odajući na taj način počast svome ocu. 

Naime njegov otac Angel bio je fudbaler koji je najveći dio svoje karijere proveo igrajući na poziciji veznjaka za Osasunu. Upravo je na istom stadionu u Stuttgartu zabio u dvoboju protiv domaćina kada su Španci prošli dalje, a proslava gola je bila identična.


MIKEL MERINO NAKON GOLA

Pripremio: Ajdin Balićevac
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.