Tradicionalni specijalitet, kojeg se ljudi rijeđe sjete od baklave ili tulumbe, zaslužio je da se ponovo nađe na vašim tanjirićima.
Hurmašice mnogima spadaju među omiljenim kolačima, a jednostavna priprema i malo truda već će vas osvojiti na početku recepta.
Pripremite se na kolač, od kojeg će gosti željeti barem još jedno parče.
Sastojci:
250 g maslaca
1 jaje
1 kašika šećera
400 g brašna
Sastojci za preliv:
500 g šećera
500 ml vode
1 limun
Priprema:
Maslac stavite da se topi na srednjoj vatri. Za to vrijeme umutiti jaje i šećer.
U jaje i šećer dodajte otopljeni maslac i sve sjedinite. Zatim postepeno dodajte i brašno, pa rukama umjesite tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto prekrijte krpom i ostavite 20 minuta u zamrzivaču.
Poslije toga, rukama otkinite jedan dio tijesta i oblikujte valjak, pa taj dio stavite na redne, tačnije na stranu na kojoj su najsitnije rupe. Pritisnite tijesto, pa ga odvojte i stavite u podmazan pleh. Postupak ponavljate dok imate tijesta.
Hurmašice pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta. Dok se urmašice peku, pripremite preliv. U šerpu sipajte šećer i vodu, promješajte i stavite da se kuha na srednjoj vatri oko 15 minuta.
Na pola kuhanja, limun isjecite na kolutove, pa ih stavite u šerpu u kojoj kuhate preliv. Vruće urmašice prelijte vrućim prelivom. Prekrijte ih i ostavite u toku noći da se dobro natope.
(Sead M.)