21.6.2024. 10:10
0
Upoznajte SHIZIF! Mladi sarajevski bend oduševiće vas energijom i kreativnošću
Mladi, simpatični i iznimno talentirani - tako bismo ukratko mogli opisati članove benda "Shizif" koji su potpisali svoj prvi ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Croatia Records.
Petorica mladića, Faruk Tufo (gitara i vokal), Kerim Poturak (gitara), Josip Stapić (gitara), Aleš Hajduk (bas) i Omar Operta (bubnjevi) iz Sarajeva, školski su prijatelji čije je prijateljstvo još više učvrstila muzika. Dosad su objavili dva singla i videospota "Tramvaj" i "E, to je uže" koji su bili sasvim dovoljni da skrenu pozornost publike i medija na njih. Iako se u njihovoj muzici osjeti utjecaj sarajevske rock škole i bendova poput Bijelog dugmeta, Teške industrije, Indexa, Shizif itekako ima svoj put.

"Ljepota današnjeg doba je da je sve dostupno od muzike tako da slušamo sve i nismo pod utjecajem jednog žanra, naime, različiti žanrovi nas inspiriraju na speficifčan način na osnovu kojeg stvaramo svoj zvuk", objasnio je Faruk.

Iako je Faruk Tufo taj koji piše tekstove, proces stvaranja pjesama koje nastaju na probama podijelili su međusobno. Njihove pjesme odraz su okolnosti u kojima žive, njihovih razmišljanja i pogleda na svijet. Zanimljivo je i da u bendu imaju tri gitare što su članovi Shizifa odlučili iskoristiti kao prednost, a ne otežavajuću okolnost pa njihove pjesme zvuče itekako kompaktno. Članovi "Shizifa" marljivo rade na svom prvijencu koji će objaviti pod etiketom Croatia Records.

"Smatramo da je Croatia Records izdavačka kuća koja nam najviše može pružiti upravo sada na početku. To je nužan korak da se etabliramo u muzičkom svijetu", objasnio je Kerim Poturak. 

"Jasno nam je da bez diskografske kuće nema adekvatnog pozicioniranja zato smo sretni što nam je Croatia Records pružila priliku i veselimo se što će naš debitantski album izaći na jesen. Jedva čekamo podijeliti s publikom i ostale pjesme s albuma", dodao je Aleš Hajduk.

Njihov debitantski album zvat će se "Mit o Shizifu" po uzoru na knjigu pisca Alberta Camusa, a upravo im je ta knjiga bila inspiracija za ime benda.

Samo dva singla "E, to je uže" i "Tramvaj" bili su dovoljni da im osiguraju koncerte pa se ovaj bend može pohvaliti s barem jednom svirkom mjesečno.

"Najljepši dio je kad pjesme sviramo pred publikom. Reakcije su pozitivne i svi zajedno se veselimo svirkama. Konkretno, opušteniji sam na nastupima, imamo dobru međusobnu energiju, svi se trudimo dati svoj makismum i vjerujem da to publika prepoznaje", objasnio je Omar Operta.

Vrijeme "Shizifa" definitivno dolazi. Odlične pjesme, zanimljivi spotovi te njihova energija i entuzijazam dovoljan su ulog za karijeru koja je pred njima.
 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.