10.8.2024. 16:21
0
Vučić u panici: U Beogradu će večeras biti održani jedni od najmasovnijih protesta ikada
U Beogradu, na Terazijama, zakazan je protest protiv iskopavanja litijuma, “Rudnika neće biti“, za subotu, 10. augusta 2024. od 19 sati, a ovo okupljanje javnost u Srbiji očekuje sa ogromnom pažnjom.

Skup organizuju udruženja građana prepoznata kao borci protiv zagađenja, poput SEOS-a, Ekostraže, Ne damo Jadar… Oni su i organizatori serije protesta u četrdesetak gradova u Srbiji čija kruna, a i prekretnica, treba da bude subotnji skup u Beogradu, piše Danas.rs.

Kao i na okupljanjima širom Srbije, organizatori su na protest u Beogradu, pozvali sve građane Srbije koji su protiv iskopavanja litijuma, bez obzira na političko i ideološko opredjeljenje.

- Ovo je protest za dobrobit svih građana. Političari i stranački aktivisti su dobrodošli, ali bez stranačkih obilježja. Mole se učesnici protesta da dođu sa transparentima, ekološkim porukama i isključivo sa zastavama Srbije, dakle bez zastava drugih zemalja i poruka koje deheterogenizuju masu. Vrijeme je da naučimo da pošaljemo poruku da narod Srbije stoji ujedinjen i svako nosi svoj dio odgovornosti - saopćili su organizatori.

Napomenuli su i da se ekološke organizacije koje organizuju proteste odriču isticanja sopstvenih obilježja i logotipova kako ne bi došlo do tumačenja protesta kao samopromocije.

Moto okupljanja je „Rudnika neće biti, kopati nećete. Rio Tinto m’rš iz Srbije!“

Kao govornici najavljeni su Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), glumica Svetlana Ceca Bojković, kao i Dragana Đorđević, naučna saradnica Instituta za hemiju.

Voditelj će biti glumica Jelena Stupljanin, a na binu će se posljednji popeti Zlatko Kokanović, aktivista udruženja „Ne damo Jadar“, koji će demonstrante u 20 sati obavijestiti i šta dalje.

Nebojša Petković iz istog udruženja rekao je medijima da će nakon protesta u Beogradu krenuti u blokade, ali nije otkrio koje tačke će biti blokirane.

Glavni zahtjev protesta je da se zakonom ustanovi trajna zabrana kopanja litijuma i bora na teritoriji Srbije.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.