10.8.2024. 20:51
0
Beograd: Hiljade demostranata krenulo prema mostu Gazela, spremaju ga blokirati
Danas se u glavnom gradu Srbije Beogradu održavaju protesti protiv iskopavanja litijuma, a na njima prisustvuje nekoliko desetina hiljada građana.

Protest se održava zbog najave otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra od strane rudarske kompanije "Rio Tinto" u organizaciji ekoloških udruženja iz Srbije na dan isteka roka od 40 dana, koji su udruženja postavila Vladi Srbije za usvajanje Zakona o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

Profesorica Hemijskog fakulteta Dragana Đorđević kazala je građanima da rudna renta u Srbiji najniža, da je radna snaga jeftina, mala briga o životnoj sredini te da je to razlog zašto kompanije hoće da otvaraju rudnike u toj zemlji - jer će profit biti visok.

Jedan od organizatora, Zlatko Kokanović, zamolio je okupljene da krenu do mosta Gazela gdje će se podijeliti u dvije kolone.

Zamolio je sve i da ovaj skup bude dostojanstven do kraja, da ne bude lupanja i incidenata, a da će ukoliko do toga dođe to biti znak ubačenih elemenata.

Inače, na skupu je govorio veliki broj javnih ličnosti koji su i sami došli podržati ove proteste.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.