2.9.2024. 21:47
0
Učitelji i profesori u Srbiji obustavljaju rad 16. septembra
FOTO: unsplash/ilustracija
Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvjetnih radnika najavili su u ponedjeljak da će 16. septembra započeti potpunu obustavu rada širom Srbije ako Vlada ne ispuni Protokol koji je potpisala s prosvjetarima u oktobru prošle godine.

Predsjednik Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović kazao je na konferenciji ispred Vlade da su danas časovi trajali 45 minuta, ali da ne zna do kad će biti takvo stanje, prenosi Beta.

"Prije 11 mjeseci smo potpisali Protokol s Vladom. Dio koji se tiče Kaznenog zakona nije ispunjen, nisu povećane plate. Čekali smo 11 mjeseci strpljivo. Rekli su nam prošle sedmice da država nema para", naveo je Marjanović.

Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije kazala je da je oko 70 posto zaposlenih u školama učlanjeno u neki od četiri sindikata koji su organizirali današnju konferenciju i dodala da su svi svjesni da će im možda zbog obustave rada država oduzeti dnevnice.

"Ako primjene represivne mjere i oduzmu nam dnevnice, neka uplate taj novac u humanitarne svrhe", izjavila je.

Predsjednik Sindikata radnika u prosvjeti Srbije Danilo Gligorić ocijenio da Vlada ne poštuje svoj potpis i svoj pečat i da je prijedlog da plate budu povećane dijelu prosvjetnih radnika loš jer bi mogao da izazove razdor među ljudima.

Srbija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.