27.12.2023. 13:13
1
Abbas istakao uslove pod kojim će palestinske vlasti preuzeti kontrolu u Gazi
FOTO: AP
Predsjednik Palestine Mahmoud Abass iznio je uslove koji su neophodni kako bi palestinske vlasti za preuzimanje kontrole u Gazi.

Abbas je u intervjuu za egipatski kanal "On" naglasio potrebu za potpunim prekidom napada, dostavom humanitarne pomoći i sprječavanjem raseljavanja Palestinaca. 

Palestinski predsjednik je kazao da će, kada se Izrael povuče iz Gaze, palestinske vlasti biti spremne preuzeti odgovornosti i preuzeti kontrolu nad Gazom, Zapadnom obalom i Jeruzalemom, kao jedinstvena palestinska država. 

Također, izrazio je spremnost za međunarodnu konferenciju u svakom trenutku.

- Izrael želi ostati ovdje i odvojiti dijelove palestinskih teritorija. Međutim, svijet to ne prihvata. Teoretski, SAD su također protiv toga - kazao je Abbas.

Abas je spomenuo da se vode razgovori koji bi imali za cilj prekid vatre. Najavio je i sastanak u kojem će učestvovati UAE, Katar i druge zemlje kako bi se raspravljalo o pitanju prekida vatre i poslijeratnom planu puta. 

- Izrael, Netanjahu i trenutna vlada planiraju se riješiti Palestinaca i palestinske administracije - kazao je. 

Spomenuo je podršku Sjedinjenih Američkih Država Izraelu. 

-  Amerikanci kažu da ih Izrael ne sluša. Mi im ne vjerujemo. Ono što se događa u Gazi nije se dogodilo nigdje drugdje u svijetu. Situacija je gora od Nakbe iz 1948. Potrebne su milijarde dolara za početak novog života u Gazi - rekao je Abbas.

Uprkos izazovima, Abas je izrazio nadu u bolju budućnost za Gazu, ističući da svijet treba priznati pravo palestinskog naroda na slobodu i nezavisnost.

(Erna H.) 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.