26.5.2024. 9:15
0
Burkina Faso: Produžen vojni režim za pet godina nakon nacionalnih konsultacija
Vojni režim Burkine Faso, na vlasti od državnog udara 2022. godine, produžiće svoju vladavinu na pet godina prema sporazumu usvojenom tokom nacionalnih konsultacija u subotu.

„Trajanje tranzicije je određeno na 60 mjeseci od 2. jula 2024. godine“, rekao je pukovnik Moussa Diallo, predsjednik organizacionog odbora Procesa nacionalnog dijaloga, nakon razgovora. On je dodao da se vođa državnog udara i vršilac dužnosti predsjednika Ibrahim Traore može kandidovati na svim izborima na kraju prijelaznog perioda, javio je AFP.

Ono što je trebalo da bude dvodnevni nacionalni dijalog počeo je ranije u subotu, navodno da bi zacrtao put nazad ka civilnoj vlasti za zapadnoafričku naciju opterećenu džihadističkim nasiljem.

Vojska upravlja Burkinom Faso od 2022. godine, izvodeći dva državna udara koja je dobrim dijelom opravdala stalnom nesigurnosti zemlje. Džihadistički pobunjenici povezani s Al-Qaidom i Islamskom državom vodili su pobunu od 2015. godine, ubivši hiljade i raselivši milione.

Početni nacionalni dijalog usvojio je povelju kojom je Traore postavljen za predsjednika i uspostavljena vlada i zakonodavna skupština. Prema novoj povelji dogovorenoj u subotu, kvote se više neće koristiti za dodjelu mjesta članovima tradicionalnih stranaka u skupštini. Umjesto toga, „patriotizam“ će se smatrati jedinim kriterijem za izbor poslanika.

Prvobitna povelja odredila je trajanje tranzicije na civilnu vlast na 21 mjesec, a rok bi trebao isteći 1. jula. Ali je Traore više puta upozoravao da će održavanje izbora biti teško s obzirom na opasnu sigurnosnu situaciju.

U razgovorima ovog vikenda učestvovali su predstavnici civilnog društva, snaga sigurnosti i odbrane i poslanici u prelaznoj skupštini, ali je većina političkih stranaka bojkotovala razgovore.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.