3.7.2024. 9:27
0
Uragan Beryl razorio karipsko ostrvo: Sve je izgubljeno, gotovo svi smo beskućnici
FOTO: AP
Gotovo svaki objekt na otoku Union, koji je dio Svetog Vincenta i Grenadina, sravnjen je sa zemljom ili teško oštećen nakon snažnog uragana Beryl.

“Otok je u užasnom stanju nakon što je Beryl prošao. Gotovo svi su beskućnici. Jedva da je ijedna zgrada ostala stajati. Kuće su sravnjene, ceste su blokirane, električni stupovi leže po ulicama”, kazala je Katrina Coy, koja je zatečena razmjerom razaranja koje je bilo pred njom.

Ribar i vodič Sebastien Sailly složio se s njom. “Sve je izgubljeno. Trenutno nemam gdje živjeti“, naveo je. Na otoku živi od 1985., tako da je preživio i uragan Ivan iz 2004., ali kaže kako je Beryl bio na drugoj daljini.

“Ovuda je kao da je prošao tornado. 90 posto otoka je izbrisano. Sklonio sam se sa suprugom i kćeri i, da vam pravo kažem, nisam bio siguran da ćemo se uopće izvući”, istaknuo je. Razmjeri šoka i straha još uvijek su vidljivi u njegovom glasu, piše BBC, prenosi N1.

Njegova sestrična Alizee, koja sa svojom obitelji vodi hotel, opisala je užasno iskustvo dok je uragan prolazio kroz njihov grad. Naglasila je kako su morali staviti namještaj uz vrata i prozore kako ih ne bi otvorili snažni naleti vjetra.

“Pritisak je bio toliko jak da ste ga osjećali u ušima. Mogli smo čuti kako se krov raspada i udara u drugu zgradu. Razbijanje prozora, poplava. Nitko nije znao da će biti ovako loše, svi su traumatizirani”, potvrdila je.

Sebastien drži dvije farme i ima košnice, ali je sve potpuno uništeno. Međutim, tvrdi kako je sad prioritet pronaći sklonište za stanovnike otoka. Ljudi su pokušavali skupiti drvo i plastičnu foliju kako bi napravili neku vrstu privremenog smještaja za svoje obitelji.

“I očito je da će pronalaženje vode i hrane biti teško”, uvjeren je Sebastiena. Alizee je napomenula kako su mnoge vrste robe hitno potrebne otoku, od konzervirane hrane i mlijeka u prahu do sanitarnih proizvoda, kompleta prve pomoći, šatora i generatora.

Napajanje i komunikacija su i dalje u prekidu, ali ona je uspjela poslati poruke spajanjem na mrežu Starlink koju je pokrenuo SpaceX Elona Muska. Vlada u Svetom Vincentu i Grenadinima poručila je kako prepoznaje razmjere problema.

Premijer Ralph Gonsalves je u jutarnjem obraćanju sažeo osjećaj šoka u karipskoj zemlji.

“Opasni i razorni uragan ostavio je za sobom golemo razaranje, bol i patnju diljem naše nacije”, rekao je. Obećao je da će reagirati što je brže moguće kako bi se uhvatio u koštac s dugim popisom prioriteta.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.