4.7.2024. 22:36
1
Biden ne odustaje o utrke za novi mandat: Obećava da će ići ranije na spavanje da bi bio fit
Predsjednik SAD Joe Biden rekao je demokratskim guvernerima tokom sastanka u Bijeloj kući u srijedu da je dio njegovog plana da prestane sa zakazivanjem događaja nakon 20 sati kako bi mogao više spavati, prema tri izvora upoznata s njegovim komentarima.

Primjedbe, koje je prvi izvijestio New York Times, uslijedile su u trenutku kada je 81-godišnji Biden pokušao uvjeriti grupu od više od 20 državnih lidera da je u mogućnosti da pobijedi bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u novembru i efikasno vlada još četiri godine.

Američki predsjednik Joe Biden se "apsolutno ne" povlači iz utrke za Bijelu kuću, rekao je Jean-Pierre 3. jula, dok je pritisak na veterana demokrata rastao nakon njegovog katastrofalnog nastupa u debati protiv Donalda Trumpa.

Bidenov komentar ostavio je frustrirane nekoliko guvernera u prostoriji, rekli su izvori za CNN, i jedan je od razloga što su neki od učesnika bili uznemireni njihovom izjavom o lojalnosti i entuzijazmu koju je u četvrtak distribuirala Bidenova kampanja.

Bijela kuća nije odmah komentarisala ono što je predsjednik rekao. Bidenov pomoćnik u kampanji je tvrdio da je, pored priprema za debatu u sedmici nakon svoja dva putovanja u Evropu, Biden bio angažovan na satima službenog posla pored sati rada u kampanji.

Biden se također našalio s guvernerima, a šala nije dobro prošla: "Dobro sam - ne znam za svoj mozak, međutim." Jen O'Malley Dillon, predsjedavajuća Bidenove kampanje, rekla je da se predsjednik "očito šalio, a zatim je rekao: 'Samo šalu na stranu'".

Nakon Bidenovog lošeg učinka tokom predsjedničke debate CNN-a prošle sedmice, neke demokrate su počele pozivati predsjednika da odustane od utrke, ostavljajući Bijelu kuću da se trudi da ubijedi skeptike unutar stranke i glasače. U danima nakon toga, zvaničnici administracije dali su zbunjujuća i oprečna objašnjenja dok su pokušavali da završe nastup koji je pojačao zabrinutost birača u vezi sa Bidenovim godinama.

Nakon sastanka, Gov. Wes Moore iz Marylanda, Kathy Hochul iz New Yorka i Tim Walz iz Minnesote naslikali su pozitivnu sliku sastanka tokom konferencije za novinare, dodajući da je Biden "sve u" i "u tome da pobijedi".

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Walz je odbacio svaku zabrinutost u vezi sa Bidenovim godinama i zdravljem, rekavši da je predsjednik "sposoban za funkciju".

Biden, najstariji predsjednik u historiji SAD, godinama se suočava sa pitanjima vezanim za svoje godine i zdravlje. Došli su do vrhunca tokom debate, kada je bio promukao i ponekad nerazumljiv, ostavljajući Trumpa - koji je samo tri godine mlađi od Biden - da djeluje u formi. Prema anketi CNN-a, većina posmatrača debate smatrala je bivšeg predsjednika pobjednikom sukoba.

A Bidenov nastup u debati otvorio je vrata za više razmatranja i izvještavanja o Bidenovom zdravlju, s izvorima koji opisuju pad njegove mentalne sposobnosti.

New York Times je ranije ove sedmice izvijestio da su se Bidenovi "propusti" povećali i postali zabrinjavajući, a izvor je za Times rekao da Bidenove šestodnevne pripreme za debatu u Camp Davidu nisu počele prije 11 sati i da je predsjednik dobio vrijeme za spavanje svaki dan.

Sekretar za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre zaobišla je pitanje tokom brifinga u srijedu o tome da li predsjednik dnevno poslijepodne odspava nakon izvještavanja Timesa. Ali ona je ponudila zastoj i umor od putovanja kao objašnjenje za Bidenovu lošu debatu nakon što je to prethodno pripisala prehladi.

Usred sve većeg pritiska da se razmotri ispadanje iz utrke i sve veće zabrinutosti da li može odslužiti još jedan mandat, CNN je ranije izvijestio da je Biden privatno izrazio da će naredni dani biti kritični za to da li može spasiti svoju kandidaturu za reizbor.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.