10.7.2024. 16:56
0
Zelenski će napokon biti zadovoljan: Blinken najavio da avioni F-16 iz Danske i Nizozemske idu u Ukrajinu
FOTO: AP
Američki državni sekretar Antony Blinken saopćio je danas da će borbeni avioni F-16 biti poslani u Ukrajinu.

“Ti avioni će letjeti nebom Ukrajine ovog ljeta kako bi bili sigurni da Ukrajina nastavi da se efikasno brani od ruske agresije“, rekao je Blinken u izjavi na javnom forumu NATO-a u Washingtonu.

On je dodao da će avioni biti poslani iz Danske i Nizozemske.

Blinken je također rekao da NATO radi na nevjerovatno robusnom paketu pomoći, koji će biti predstavljen u narednih nekoliko dana.

Vlasti SAD-a, Danske i Nizozemske saopćile su da će danske i nizozemske vlade donirati Ukrajini borbene avione američke proizvodnje.

“Posvećeni smo daljem jačanju ukrajinskih zračnih sposobnosti, koje će uključivati eskadrile modernih višenamjenskih aviona četvrte generacije F-16. Koalicija namjerava da podrži njihovo održavanje i naoružanje, kao i dalju prateću obuku pilota kako bi se poboljšala operativna efikasnost“, navodi se u zajedničkom saopćenju.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.