5.8.2024. 9:31
1
Blinken upozorava G7: "Iranski napad na Izrael moguć u narednih 24 do 48 sati"
FOTO: AP
Američki predsjednik Joe Biden sazvaće sastanak tima za nacionalnu bezbjednost kako bi se razgovaralo o dešavanjima na Bliskom Istoku, saopštila je Bijela kuća.

U saopštenju se navodi da će Biden, također, razgovarati sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim, objavio je Reuters. Istovremeno, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je kolegama iz zemalja članica G7 kako Washington vjeruje da bi napad Irana na Izrael mogao početi u narednih 24 do 48 sati, objavio je američki portal Aksios, pozivajući se na dobro obavještene izvore.

Blinken je razgovarao sa svojim kolegama iz G7 usred napora SAD da se deeskaliraju tenzije u regionu Bliskog istoka i spriječi izbijanje šireg sukoba. Pošto SAD vjeruju da je iranski napad na Izrael neizbježan nakon ubistva najviših zvaničnika libanske grupe Hezbollah i palestinske grupe Hamas prošle sedmice, Blinken je rekao zvaničnicima G7 u telefonskom razgovoru da je pritisak na Teheran da ograniči svoj napad najbolji način da se izbjegne regionalni rat.

Blinken je naveo da SAD ne zna tačno vrijeme planiranog iranskog napada, ali vjeruje da bi mogao početi već danas.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.