21.7.2024. 19:28
0
Izraelski doseljenici napali grupu stranih volontera na Zapadnoj obali
Izraelski doseljenici u nedjelju su napali skupinu stranih volontera koji su pomagali palestinskim poljoprivrednicima na okupiranoj Zapadnoj obali, ranivši neke kojima je bilo potrebno bolničko liječenje, rekli su aktivisti i izraelska vojska.

Osam uglavnom američkih volontera radilo je s farmerima u masliniku blizu palestinskog sela Qusra kada su doseljenici došli za njima, rekao je David Hummel, američko-njemački član skupine.

- Mirno smo stajali tamo, nikome nismo prijetnja, kada su počeli dolaziti prema nama i gurati nas niz stazu - rekao je Hummel za AFP.

- Sve su nas počeli napadati i tući palicama i metalnim cijevima, a gađali su nas i kamenjem - kazao je.

- Udaren sam u noge, ruke i također u čeljust i bilo je... vrlo nasilno - dodao je volonter, pokazujući modrice na licu.

Napadi na Palestince na Zapadnoj obali povećali su se od izbijanja rata u Gazi 7. oktobra. Napetosti su dodatno potaknute presudom Međunarodnog suda pravde u petak da je izraelska okupacija palestinskih teritorija od 1967. bila nezakonita.

Volonteri su iz Međunarodnog pokreta solidarnosti, skupine koja kaže da raspoređuje ljude da formiraju "zaštitnu prisutnost" za Palestince kojima prijeti opasnost od nasilja na Zapadnoj obali.

Dvije su žene bile među četiri aktivistice liječene u bolnici Rafidia u obližnjem gradu Nablusu, prema gradonačelniku Qusre Hani Odehu. Novinar AFP-a vidio je najmanje troje kako se liječe u bolnici.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.