6.9.2024. 11:16
0
Turska će četiri dana obavljati posmatračke letove iznad BiH
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine obavještava javnost da će se, u periodu od 9. do 13. septembra 2024. godine, nad našom zemljom obaviti novi planirani posmatrački let u okviru Ugovora „Otvoreno nebo“.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH će, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i prometa BiH i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, realizovat će posmatrački let Republike Turske, u skladu sa odredbama međunarodnog ugovora „Otvoreno nebo“.

"Građani se obavještavaju da se radi o najavlјenoj aktivnosti, tokom koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti prateći tim OS BiH i Ministarstva komunikacija i prometa BiH te da nema potrebe za bilo kakim uznemiravanjem.

Posmatrački let će biti obavljen avionom CN-235 iz sastava ratnog zrakoplovstva Republike Turske. Tačno vrijeme realizacije i putanja posmatračkog leta će biti usaglašeni tokom zajedničke pripreme, nakon dolaska delegacije na Međunarodni aerodrom „Sarajevo“. Snimanje teritorija se obavlja senzorima certificiranim u skladu sa odredbama Ugovora, nakon što ih pregledaju nadležni specijalisti Oružanih snaga BiH.

Ugovor “Otvoreno nebo” predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana, koji zemlјama članicama omogućuje snimanje teritorije zemlјe iznad koje se obavlјa posmatrački let, u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i njihovim aktivnostima. Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina je pristupila ovom Ugovoru 2003. godine. Od tada, u saradnji sa ostalim članicama, aktivno učestvuje u realizaciji posmatračkih letova, kako iznad teritorije BiH, tako i iznad teritorije ostalih zemalјa članica", navedeno je Ured za odnose sa javnošću ministarstva odbrane BiH.

(Erna H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.