21.7.2024. 19:29
0
Italijanski ekstremni desničari napali novinara La Stampe
Andrea Joly, novinar dnevnih novina La Stampa, napadnut je ispred torinskog puba koji posjećuju krajnje desničarski militanti, gdje se tijekom noći održavala zabava, javila je Ansa.

Grupa militanata, povezanih s ekstremno desničarskom grupom CasaPound, navodno je od Jolyja tražila da preda svoj telefon nakon što su ga pitali ko je, a zatim su ga je šutirali kad je pokušao pobjeći.

- Izražavamo solidarnost s novinarom lista La Stampa kojeg su sinoć napali neki ljudi bliski Casa Poundu dok je pokušavao dokumentirati događaj u koji su oni bili uključeni - rekao je gradonačelnik Torina Stefano Lo Russo.

- Epizodama nasilja i kukavičke agresije poput ove, za koju se nadam da će odgovornost biti što prije utvrđena, ne smije biti mjesta u našem gradu: ne mogu se tolerirati i moraju biti oštro osuđene od svih političkih stranaka. Sloboda medija temeljni je kamen temeljac demokracije i svaki napad na one koji ostvaruju pravo na izvješćivanje je napad na same demokratske vrijednosti - kazao je on.


Mauro Berruto, zastupnik Demokratske stranke lijevog centra (PD), pozvao je ministra unutarnjih poslova Mattea Piantedosija da intervenira.

(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.