5.9.2024. 14:33
0
FBI otkrio kako su Rusi lažima i manipulacijama djelovali u EU
Američka vlada u srijedu je optužila dvojicu ruskih državljana i zaplijenila više od 30 internetskih domena povezanih sa kampanjom utjecaja na američke izbore.

Međutim, gomila informacija koje je FBI dostavio sudu također je otkrila i rusku operaciju manipuliranja njemačkim, francuskim, talijanskim i britanskim političarima, poslovnim ljudima, novinarima i drugim utjecajnim osobama, piše Politico.

Cilj ruske kampanje u Evropi bio je posijati podjele, diskreditirati Ameriku i potkopati pomoć Ukrajini, pokazuje cijeli niz ruskih dokumenata, dopisa i zapisnika sa sastanaka o vođenju psihološkog rata.

Dokumente je pribavio FBI i poslao ih sudu kao prilog optužnicama podignutim u srijedu. Podnesak na 277 stranica detaljno opisuje ruske planove.

Ruski operativci identificirali su Njemačku kao posebno ranjivu metu za ruski utjecaj.
- Nijemci su ovisniji od Francuza -stoji u jednom od ruskih dokumenata.

Vjerovatno se to odnosi na ekonomsku ovisnost Njemačke o ruskom plinu i izvozu.

- Prvo i najvažnije, moramo diskreditirati SAD, Veliku Britaniju i NATO, a drugo, moramo uvjeriti Nijemce da se suprotstave nedjelotvornoj politici sankcija - citirao je FBI internu rusku bilješku.

Još jedan dokument Agencije za socijalni dizajn opisuje operaciju pod nazivom "Poticanje međunarodnog konflikta" usmjerenu posebno na Francusku i Njemačku.

- Cilj operacije je eskalirati unutrašnje napetosti, kako bi se promovirali interesi Ruske Federacije, kao i utjecati na sukobe u stvarnom životu i umjetno stvarati konfliktne situacije putem lažnih članaka, influencera, kao i ciljanih objava i komentarima na društvenim mrežama." - navodi se. 

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.