21.7.2024. 22:17
0
Ankete kažu: Samo Michelle Obama može pobijediti Trumpa
Američki predsjednik Joe Biden povlači se iz trke za reizbor. Biden (81) je u postu na X-u rekao da će ostati u ulozi predsjednika i vrhovnog komandanta do kraja svog mandata u januaru 2025. i da će se obratiti naciji ove sedmice.

Već duže vrijeme američka i svjetska javnost pitaju se da li je Joe Biden sposoban biti predsjednik najjače svjetske sile. Od samog početka njegovog mandata prati se svaki njegov potez i svaka rečenica. Ali do prije nekoliko sedmica, demokrate nisu dovodile u pitanje njegovu kandidaturu.

Vagoni za Bidena i demokrate krenuli su nizbrdo prije mjesec dana, na debati između Trumpa i Bidena. Tamo je Biden bio potpuno pogubljen, zureći u prazno, izgledajući kao da ne zna gdje se nalazi. U narednim sedmicama, sve više i više demokrata ga je pozivalo da odustane od utrke. To se dogodilo danas.

Početkom jula, nekoliko dana nakon Bidenove katastrofalne debate, Ipsos je anketirao ljude o njegovoj potencijalnoj zamjeni.

Na pitanje za koga bi glasali na predsjedničkim izborima u novembru, 40% registrovanih birača glasalo bi za Bidena , a 40% za Trumpa. Ovaj odnos je zapravo stabilan od kraja maja 2024. godine, kada je 41% njih bilo za Bidena, a 39% za Trumpa.

Na pitanje o mogućim demokratskim kandidatima protiv Trumpa, 50% registrovanih birača je reklo da bi glasalo za Michelle Obamu, dok je samo 39% reklo da bi glasalo za Trumpa.

Svi ostali mogući demokratski kandidati imaju ili slične ili lošije rezultate od Bidena protiv Trumpa. Potpredsjednica Kamala Harris osvaja 42% registrovanih birača u poređenju sa Trumpovih 43%. Guverner Kalifornije Gavin Newsom osvaja 39% registrovanih birača u odnosu na Trumpovih 42%. Svi ostali demokratski kandidati imaju između 34% i 39% potencijalnih glasova među registrovanim biračima.

Michelle Obama je ranije ove godine rekla da se neće kandidirati

Michelle Obama, također jedina od svih ponuđenih kandidata, uživa pozitivno mišljenje više od polovine ispitanika u anketi. Za 55 posto ispitanika, Obama je pozitivan političar.

Ipak, treba napomenuti da je bivša prva dama nekoliko puta jasno izjavila da ne namjerava da izlazi na izbore, a ranije je posao predsjednika nazvala stresnim i iscrpljujućim i nečim što "ne bi sebi priuštila" .

NBC je u martu poslao upit o potencijalnoj kandidaturi bivše prve dame.

"Kao što je bivša prva dama Michelle Obama rekla nekoliko puta tokom godina, ona se neće kandidirati za predsjednika", rekla je tada Crystal Carson, direktorica komunikacija njenog ureda. "Gospođa Obama podržava kampanju za reizbor predsjednika Joea Bidena i potpredsjednice Kamale Harris."

Joe Biden je u dva mandata bio potpredsjednik Baracka Obame. Bračni par Obama je otvoreno podržavao Bidena u prošloj kampanji. Barack Obama je često govorio na Bajdenovim skupovima.

“Predsjednik i Michelle Obama bili su od velike pomoći u borbi za poraz Donalda Trumpa i izbor predsjednika Bidena i potpredsjednika Harrisa po prvi put, i zahvalni smo što imamo njihov glas i njihovu podršku u borbi za sudbinu naše demokratije ove novembra", rekao je u martu. Portparol Bidenove kampanje Kevin Munjoz.

Biden više nije u utrci i situacija je mnogo nepovoljnija za demokrate. Obama je više puta govorio da se neće kandidovati za Bijelu kuću. Ali sada postoji situacija u kojoj bi ona mogla biti jedina osoba koja može spriječiti Trumpa da se vrati u Bijelu kuću.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.