28.7.2024. 16:20
0
Izraelski ministar: Približavamo se sveopćem ratu protiv Hezbollaha!
Ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da se Izrael približava sveopštem ratu protiv Hezbollaha i Libana nakon što je jučer u raketnom napadu na fudbalsko igralište u selu Majdal Shams na Golanskoj visoravni, okupiranoj od Izraela, ubijeno jedanaest ljudi.

- Napad Hezbollaha prešao je sve crvene linije i odgovor će biti u skladu s tim. Približavamo se trenutku sveopšteg rata protiv Hezbollaha i Libana - rekao je Katz za Axios.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da će Hezbollah platiti visoku cijenu.

- Hezbollah će platiti visoku cijenu, kakvu do sada nije platio - rekao je Netanyahu lideru zajednice Druza u Izraelu u telefonskom pozivu, navodi se u saopštenju iz njegovog ureda, prenijele su agencije.

Izraelska vojska saopštila je da će "pripremiti odgovor" protiv Hezbollaha.

- Pripremit ćemo se za odgovor protiv Hezbollaha... djelovat ćemo - rekao je vojni glasnogovornik Daniel Hagari novinarima.

Dodao je da je subotnja raketna paljba bila "najsmrtonosniji napad na izraelske civile od 7. oktobra" kada su militanti Hamasa napali Izrael što je izazvalo rat u Gazi.

Libanska vlada osudila je "sve akte nasilja i agresije na civile", nakon što su izraelske vlasti prijavile deset ubijenih na anektiranoj Golanskoj visoravni u raketnom napadu za koji su okrivili Hezbollah.

"Gađanje civila je flagrantno kršenje međunarodnog prava i protivno je principima čovječnosti", navodi se u saopštenju vlade, pozivajući "na hitan prekid neprijateljstava" nakon višemjesečne prekogranične razmjene vatre između Hezbolaha i izraelskih snaga.

Hezbollah se ogradio od napada, rekavši da nemaju s njim nikakve veze.

"Nismo odgovorni za ispaljivanje rakete na Majdal Shams. Borci Islamskog otpora nemaju nikakve veze s ovim granatiranjem", navodi se u saopštenju.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.