7.8.2024. 8:30
0
Nobelovac preuzeo vladu Bangladeša, bivša premijerka ga pokušala smjestiti u zatvor
FOTO: AP
Nobelovac Muhammad Yunus (84), dugogodišnji politički neprijatelj svrgnute premijerke Bangladeša Sheikh Hasine, imenovan je privremenim čelnikom zemlje. Yunus je imenovan dan nakon što je Hasina pobjegla iz zemlje, a svemu su prethodili višesedmični protesti kojima se zahtijevala njena ostavka.

BBC piše da je Hasina Yunusa tretirala kao javnog neprijatelja, a trenutno je na slobodi uz kauciju nakon što je osuđen na šestomjesečnu zatvorsku kaznu, a slučaj u kojem je osuđen opisao je kao politički motivisan.

Studenti koji su vodili proteste tražili Yunusa da vodi privremenu upravu
Studenti koji su predvodili masovne proteste koji su svrgnuli Hasinu odbili su prihvatiti vladu pod vodstvom vojske i tražili su profesora Yunusa da vodi privremenu upravu. Odluka o imenovanju Yunusa za glavnog savjetnika privremene vlade uslijedila je nakon sastanka predsjednika Mohammeda Shahabuddina, vojnih vođa i studentskih predstavnika.

“Kada studenti koji su toliko žrtvovali traže od mene da uskočim u ovom teškom trenutku, kako mogu odbiti?”, rekao je Yunus.

Vraća se u Dhaku iz Pariza gdje se podvrgava manjem medicinskom zahvatu, rekao je njegov glasnogovornik.

Bivša premijerka pobjegla u Indiju

Podsjetimo, protesti u Bangladešu započeli su početkom jula, ali prerasli su u širi protuvladin pokret. Vjeruje se da je više od 400 ljudi poginulo u sukobima između vladinih snaga i demonstranata, piše index.hr.

Nekoliko sati prije nego što su demonstranti upali u službenu rezidenciju bivše premijerke u glavnom gradu Dhaki, Hasina je podnijela ostavku i pobjegla u susjednu Indiju. Tako je završila njena gotovo 15-godišnja vladavina.

(Erna H.) 

BANGLADEŠ
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.