22.8.2024. 20:42
0
Talibani zabranili ženama da govore i pokazuju lice u javnosti
Talibanske vlasti u Afganistanu zabranili su ženama da govore i pokazuju lice u javnosti, prema novim zakonima koje je odobrio vrhovni vođa ''u naporima u borbi protiv poroka i promicanju vrline''.

Zakoni su objavljeni u srijedu, nakon što ih je odobrio vrhovni vođa Hibatullah Akhundžada, rekao je glasnogovornik vlade. Talibani su uspostavili Ministarstvo za propagiranje vrline i prevenciju poroka nakon što su preuzeli vlast 2021. godine

Ministarstvo je u srijedu objavilo svoje zakone o porocima i vrlinama koji pokrivaju aspekte svakodnevnog života poput javnog prijevoza, muzike, brijanja i slavlja.

Oni su navedeni u dokumentu od 114 stranica i 35 članaka u koji je Associated Press imao uvid i prvo su službeno proglašenje zakona o poroku i vrlini u Afganistanu od preuzimanja vlasti.

Dužnosnici Ministarstva za propagiranje vrline i prevenciju poroka nisu bili odmah dostupni za komentar o zakonima.

Zakoni ovlašćuju ministarstvo da bude na prvoj crti slamanja neprikladnog ponašanja, izricanjem kazni poput upozorenja ili hapšenja ako utvrde da su Afganistanci prekršili te zakone.

Članak 13. odnosi se na žene.

Kaže da je žena obavezna pokrivati svoje tijelo u svakom trenutku u javnosti i da je pokrivanje lica neophodno kako bi se izbjeglo iskušenje i iskušavanje drugih. Odjeća ne smije biti tanka, uska ili kratka. Muslimanke su obavezne pokrivati se pred nemuslimanima i nemuslimankama kako bi izbjegle pokvarenost.

Ženski se glas smatra intimnim i stoga se ne smije čuti kako pjeva, recitira poeziju ili čita naglas u javnosti. Ženama je zabranjeno gledati muškarce s kojima nisu u krvnom ili bračnom srodstvu i obrnuto.

Članak 17. zabranjuje objavljivanje slika živih bića, što prijeti ionako krhkom afganistanskom medijskom krajoliku.

Članak 19. zabranjuje puštanje muzike, prijevoz žena koje nisu u pratnji i miješanje muškaraca i žena koji nisu u srodstvu. Zakon također obavezuje putnike i vozače da obavljaju namaz (muslimansku molitvu) u određeno vrijeme.

Prošlog mjeseca, u izvještaju UN-a navodi se da ministarstvo pridonosi klimi straha i zastrašivanja među Afganistancima putem ukaza i metoda korištenih za njihovo provođenje.

Rečeno je da se uloga ministarstva širi na druga područja javnog života, uključujući praćenje medija i iskorjenjivanje ovisnosti o drogama.

''S obzirom na brojna pitanja navedena u izvješću, stav koji su izrazile de facto vlasti da će se ovaj nadzor povećavati i širiti daje razlog za značajnu zabrinutost za sve Afganistance, posebno žene i djevojke'', rekla je Fiona Frazer iz misije UN-a u Afganistanu.

Afganistanska vlast predvođena talibanima trenutno nije međunarodno priznata, uglavnom zbog ograničenja koja je postavila pred žene otkako se vratila na vlast u augustu 2021. godine.

Talibani su zabranili djevojčicama i ženama da studiraju nakon osnovne škole.

Ujedinjene nacije su 15. augusta saopćile da je najmanje 1,4 miliona djevojčica u Afganistanu uskraćeno za srednje obrazovanje i to je gotovo izbrisalo dvije decenije napretka obrazovanja u Afganistanu, ostavljajući budućnost cijele generacije u opasnosti.

Mula Muhamed Jakub, talibanski vršilac dužnosti ministra odbrane, na obilježavanju 05. godišnjicu nezavisnosti Afganistana, u Kabulu, 18. augusta 2024.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.