17.9.2024. 15:38
0
Potvrdili talibani: Afganistan ponovo otvorio ambasadu u Omanu
Ambasada Afganistana u Omanu ponovo je otvorena, potvrdio je zvaničnik u Kabulu u utorak.

Razvoj događaja dolazi i nakon što su talibani u julu rekli da više ne priznaju diplomatske misije koje je uspostavila bivša vlada koju podržava Zapad. Većina zemalja još uvijek nije prihvatila talibane kao legitimnu vladu Afganistana.

Prema riječima Zie Ahmada Takala, zamjenika glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova u Kabulu, ambasada u Muskatu, glavnom gradu Omana, nastavila je sa radom u nedjelju.

Nije bilo potvrde od omanskih vlasti niti izvještaja državne novinske agencije Omana o ponovnom otvaranju ambasade.

"Nastavak aktivnosti ambasade u saradnji sa zemljom domaćinom imat će konstruktivnu ulogu u jačanju političkih, ekonomskih, društvenih i vjerskih odnosa između Kabula i Muskata", dodao je Takal.

Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je 39 diplomatskih misija sada pod kontrolom talibana.

Sve su dublje podjele u međunarodnoj zajednici o tome kako se nositi s talibanima, koji su na vlasti već tri godine i ne suočavaju se s unutrašnjom ili vanjskom opozicijom.

Prošlog mjeseca, uzbekistanski premijer Abdulla Aripov doputovao je u Afganistan u posjetu na najvišem nivou stranog zvaničnika otkako su talibani preuzeli vlast u Afganistanu u augustu 2021.

Ambasade u Londonu i Oslu najavile su zatvaranje ovog mjeseca, dok su druge u Evropi i šire nastavile s radom.

Oman je zadržao neutralnost.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.