1.9.2024. 13:47
0
Putin prvi put u posjeti zemlji u kojoj bi mogao biti uhapšen
Ruski predsjednik Vladimir Putin planira posjetiti Mongoliju sljedeće sedmice. Ukrajina poziva zemlju domaćina da izvrši međunarodnu potjernicu za njegovim hapšenjem.

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovat će u zvaničnu posjetu Mongoliji 3. septembra, saopštio je Kremlj. Posjetu je najavilo i Ministarstvo spoljnih poslova Mongolije, gdje je rečeno da će se Putin sastati sa mongolskim premijerom i predsjednikom Narodne skupštine. Međutim, Mongolija je članica Međunarodnog krivičnog suda (ICC), koji je izdao nalog za Putinovo hapšenje, prenosi Politico.

To će biti prvi posjeta Putina u državu članicu Međunarodnog krivičnog suda otkako je ovaj sud prošle godine izdao nalog za njegovo hapšenje zbog prisilnog premještanja djece u Rusiju nakon invazije na Ukrajinu. Prema Rimskom statutu, na kojem se zasniva Sud, države članice su dužne da postupe po nalogu za hapšenje ako se osoba nalazi na njihovoj teritoriji.

Kremlj je saopštio da ih ne brine mogućnost da Putin bude uhapšen u Mongoliji. Ruski predsjednik dolazi u posjetu na poziv mongolskog predsjednika Ukhnaagiina Khurelsukha. Učestvovat će u proslavi 85. godišnjice pobjede sovjetskih i mongolskih snaga nad Japanom na rijeci Halkin (Halkin Gol na mongolskom).

“Bez brige; imamo odličan dijalog sa našim prijateljima iz Mongolije”, izjavio je u petak portparol Kremlja Dimitrij Peskov. “Svi aspekti posjete su pažljivo pripremljeni”, dodao je.

Ukrajinska vlada pozvala je Mongoliju da izvrši nalog protiv Putina tokom njegove posjete toj zemlji. Ukrajinski poslanik Oleksandr Merezko, koji predsjedava parlamentarnim odborom za vanjsku politiku, također je predložio otvaranje pregovora s Mongolijom o ovom pitanju. “Ako pregovori ne dovedu do željenog rezultata, onda se možemo obratiti skupštini zemalja učesnica, koja bi trebala biti održana krajem ove godine”, napisao je na društvenoj mreži Facebook.

Kijev se “nada da Mongolija razumije da je Putin ratni zločinac”, navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova u petak. “Pozivamo mongolske vlasti da izvrše obaveznu međunarodnu potjernicu i predaju Putina MKS-u”, napisali su.

“Mongolija bi prkosila svojim međunarodnim obavezama kao članica Međunarodnog krivičnog suda ako bi dozvolila posjetu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a da ga ne uhapsi“, rekla je za Politico Maria Elena Vignoli, viša savjetnica za međunarodnu pravdu u Human Rights Watchu. “Prihvatanje Putina, bjegunca od Međunarodnog krivičnog suda, ne samo da bi bila uvreda za mnoge žrtve zločina ruskih snaga, već bi i potkopalo ključni princip da niko, ma koliko moćan, nije iznad zakona”, kazala je.

“Vlada Mongolije ima priliku da pokaže svoju posvećenost pravdi za međunarodne zločine i Međunarodnom krivičnom sudu tako što će mu uskratiti ulazak ili ga uhapsiti ako uđe u zemlju”, zaključila je Vignoli.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.