9.9.2024. 19:29
0
Historijske fotografije: NATO avioni sletjeli u Finsku
Od 31. augusta do 6. septembra 2024., Njemačka i Sjedinjene Američke Države pridružile su se finskoj godišnjoj vježbi cestovne baze Baana za izvođenje historijskog slijetanja na autoceste.

Traka autoceste Norvatie u Rovaniemiju i traka autoceste Hosio u Ranui, Finska, postale su piste za slijetanje tokom vježbe Baana 24, godišnje vježbe pod vodstvom Finske koja se održava izvan glavnih operativnih baza kako bi se povećala ekspedicijska sposobnost i vježbe disperziranih operacija.

Glavni sudionici Baana 24 bili su borbeni avioni F/A-18 Hornet Finskog ratnog vazduhoplovstva, trenažni mlazni avioni Hawk, kao i transportni avioni i avioni za vezu. Njemačka je sudjelovala s avionima Eurofighter, a Sjedinjene Države s F-35A poboljšavajući taktiku, tehnike i procedure saveznika Agile Combat Employment ili ACE.

Njemačka je rasporedila ograničeni element potpore sa svojim Eurofighterima u Finskoj i prvi put izvela operacije s normalne autoceste. Za dva američka aviona F-35A koji pripadaju 48. Fighter Wingu stacioniranom u Lakenheathu, Ujedinjeno Kraljevstvo, to je također bio prvi put da vježbaju slijetanje na autocestu u Evropi.



“Uspješno prvo slijetanje naše pete generacije F-35 na autocestu u Evropi dokaz je sve većeg odnosa i bliske interoperabilnosti koju imamo s našim finskim saveznicima”, rekao je general James Hecker, zapovjednik američkih zračnih snaga u Evropi – Zračne snage Afrike i Savezničko zračno zapovjedništvo NATO-a.

"Prilika da učimo od naših finskih kolega poboljšava našu sposobnost brzog raspoređivanja i korištenja zračnih snaga s nekonvencionalnih lokacija i odražava kolektivnu spremnost i agilnost naših snaga", dodao je.

Vježba strogog desantiranja pokazuje spremnost za djelovanje iz raspršene baze. Osim toga, napredak u sposobnosti Saveza da izvede koncept ACE i promiče bližu integraciju među savezničkim zračnim snagama.

Vježbe kao što je Baana povećavaju sposobnost snaga i pokazuju jake transatlantske odnose među savezničkim zračnim snagama. Također nudi taktičku obuku pilota u različitim zračnim prostorima, testirajući njihovu stručnost zajedno.

(Ajdin B.)

NATOFinska
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.