12.9.2024. 11:18
0
Odluka donesena tajno: Ukrajina će smjeti lansirati Storm Shadowe na Rusiju
Izvori britanske vlade potvrdili su The Guardianu da je donesena odluka da se Ukrajini dopusti korištenje krstarećih raketa Storm Shadow na ciljevima unutar Rusije. No ne očekuje se da će ta odluka biti objavljena danas ni sutra, kad se britanski premijer Keir Starmer sastaje s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući.

Američki šef diplomacije Antony Blinken dao je dosad najjači nagovještaj da se Bijela kuća sprema ukinuti svoja ograničenja Ukrajini koja koristi oružje dugog dometa koje isporučuje Zapad na ključnim vojnim ciljevima unutar Rusije. Smatra se da je ta odluka već donesena u tajnosti, navodi Guardian.

Govoreći u Kijevu zajedno s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Lammyjem, Blinken je rekao da je SAD "od prvog dana" bio spreman prilagoditi svoju politiku kako se situacija na bojnom polju u Ukrajini mijenjala. "Nastavit ćemo to činiti", naglasio je.

Blinken je rekao da će on i Lammy izvijestiti svoje šefove, Joea Bidena i Keira Starmera, nakon jučerašnjih razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Šta je Storm Shadow?
Storm Shadow je britansko-francuska krstareća raketa s maksimalnim dometom od oko 250 km. Francuzi je zovu Skalp. Lansira se iz aviona, nisko leti brzinom bliskom brzini zvuka, a potom se pri udaru detonira bojeva glava punjena eksplozivom.

Storm Shadow smatra se idealnim oružjem za probijanje čvrstih bunkera i skladišta municije, poput onih koje je koristila Rusija u svom ratu protiv Ukrajine.

No svaka raketa košta skoro milion američkih dolara, pa se obično lansiraju kao dio pomno planiranog napada zajedno s mnogo jeftinijim dronovima, koji se šalju prije Storm Shadowa da zbune i iscrpe neprijateljsku protuzračnu odbranu, baš kao što to Rusija čini Ukrajini.

Britanija i Francuska već su poslale ove projektile u Ukrajinu - ali uz upozorenje da ih Kijev može ispaliti samo na ciljeve unutar svojih granica.

Korišteni su s velikim učinkom, pogodivši rusko crnomorsko pomorsko zapovjedništvo u Sevastopolju i učinivši cijeli Krim nesigurnim za rusku mornaricu.

Justin Crump, vojni analitičar, bivši časnik britanske vojske i izvršni direktor konzultantske kompanije Sibylline, kaže da je Storm Shadow bio vrlo učinkovito oružje za Ukrajinu, gađajući upravo dobro zaštićene ciljeve na okupiranom teritoriju.

"Nije iznenađenje da je Kijev lobirao za njegovu upotrebu unutar Rusije, posebno za ciljanje aerodroma koji su se koristili za napade klizećim bombama koje su nedavno ometale ukrajinske napore na prvoj liniji", kaže on.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.