12.9.2024. 15:28
0
Europska centralna banka ponovo smanjila kamatne stope, inflacija jenjava
Europska centralna banka (ECB) je u četvrtak ponovo snizila kamatne stope uslijed usporavanja inflacije i ekonomskog rasta bloka, ali nije dala gotovo nikakve naznake za svoj sljedeći korak.

ECB je snizila svoju depozitnu stopu za 25 baznih poena na 3,50%, nakon sličnog smanjenja u junu, pošto je inflacija sada na granici od ciljanih 2% i naznaka da će europska privreda izbjeći recesiju.

Kako se ovo smanjenje naširoko očekivalo, Reuters navodi kako je pažnja investitora već preusmjerena na naredne korake banke, ali ECB nije dala nikakve naznake o budućim odlukama jer se držala svojih smjernica da će se odluke donositi iz sastanka u sastanak, bez prethodnog opredjeljenja za bilo koji kurs stope.

“Upravni odbor će nastaviti slijediti pristup koji ovisi o podacima i pristup ‘od sastanka do sastanka’ za određivanje odgovarajućeg nivoa i trajanja ograničenja”, navodi se u saopćenju ECB-a. “Upravni odbor se ne obavezuje unaprijed na određeni kurs stope.”

“Domaća inflacija je i dalje visoka jer plate i dalje rastu visokim tempom“, saopćila je ECB. “Međutim, pritisci na cijenu rada se smanjuju, a profiti djelimično ublažavaju uticaj viših plata na inflaciju.”

(Erna H.) 

ECB
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.