19.9.2024. 10:03
0
Više od 100 bivših republikanskih zvaničnika reklo da će podržati Kamalu Harris
Više od 100 bivših dužnosnika nacionalne sigurnosti iz republikanskih administracija i bivših republikanskih članova Kongresa podržalo je potpredsjednicu Kamalu Harris nakon što su zaključili da je kandidat njihove stranke Donald J. Trump “nesposoban da ponovo bude predsjednik”.

U pismu javnosti, ovi republikanci, uključujući i glasne dugogodišnje protivnike Trumpa i druge koji nisu podržali Josepha R. Bidena Jr. 2020. godine, tvrde da, iako se oni možda „ne slažu s Kamalom Harris“ po mnogim pitanjima, Trump pokazao “opasne kvalitete”. To uključuje, kako su naveli, „neobičan afinitet“ prema diktatorima poput predsednika Rusije Vladimira Putina i „prezir prema normi pristojnog, etičkog i zakonitog ponašanja“.

“Kao predsjednik,” piše u pismu, “on je promovirao svakodnevni haos u vladi, hvalio naše neprijatelje i potkopavao naše saveznike, politizirao vojsku i omalovažavao naše veterane, davao je prioritet svojim ličnim interesima iznad američkih interesa i izdao naše vrijednosti, demokratiju i osnivačke dokumente ove zemlje.”

U pismu se osuđuje Trumpovo podsticanje napada mase na Kapitol 6. januara 2021. godine, s ciljem da mu se omogući da zadrži vlast nakon poraza na izborima, rekavši da je „prekršio svoju zakletvu i doveo u opasnost našu zemlju .”

U njemu se citira bivši Trumpov potpredsjednik, Mike Pence, koji je rekao da “svako ko se stavlja iznad ustava nikada ne bi trebao biti predsjednik Sjedinjenih Država”.

Pismo je stiglo nedugo nakon što su bivši potpredsjednik Dick Cheney i njegova kćerka, bivša zastupnica Liz Cheney iz Wyominga, rekli da će glasati za Harris.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.