14.9.2024. 13:18
0
Da li će sevdalinka postati dio svjetske baštine?
Sjednica Državne komisije za saradnju BiH s UNESCO-om, kojom je predsjedavala ministrica civilnih poslova BiH i predsjednica Komisije Dubravka Bošnjak, održana je jučer u Sarajevu.

Članovi Komisuje su usvojili ažuriranu Preliminarnu listu nematerijalne kulturne baštine u BiH. Na ovu listu uvršteno je 11 novih elemenata. To su: Četenija iz Tarevca, Unska lađa, Podgrmečki vez, Banjalučko kolo, Kalenderovački masni sir, Saborovanje, Koledarice, Korparstvo/pletarstvo u Posavini, Graditeljstvo violina iz Doboja, Legende o stećcima, te Pjevanje uz pratnju tambure/šargije i violine.

-Trenutačno se na ovoj listi nalazi 49 elementa nematerijalne kulturne baštine. Upis elementa na Preliminarnu listu nematerijalne baštine u BiH, preduslov je za pripremu nominacije za UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine, navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

U proceduri pred UNESCO tijelima nalazi se nominacija Sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine i razmatranje se očekuje krajem ove godine. Također, ove godine Komisija je u proceduru prema UNESCO-u uputila nominaciju elementa „Nevesinjska olimpijada- tradicionalne sportske igre”.

Na UNESCO Reprezentativnoj listi nematerijalne baštine iz BiH sada se nalaze sljedeći elementi: Zmijanjski vez, Konjičko drvorezbarstvo, Branje trave ive na Ozrenu, Dani kosidbe na Kupresu i Tradicija uzgoja konja lipicanera.

Komisija je razmatrala Inicijativu koju je pokrenuo Sektor za prirodne nauke UNESCO-a, a koja ima za cilj da doprinese transformaciji naučnih istraživanja u Africi omogućavanjem daljinskog pristupa sofisticiranoj naučnoj opremi. U cilju proširivanja ove inicijative, planirano je uspostavljanje globalne mreže podrške koja omogućava daljinski pristup laboratorijskoj opremi istraživačima iz afričkih zemalja. Komisija je podržala prijedlog da se UNESCO obavijesti da je NI Verlab zainteresiran da bude dio ove mreže.

Usvojena je Informacija o upisu špilje Vjetrenica na Listu svjetske baštine, na nedavno održanom zasjedanju UNESCO Komiteta za svjetsku baštinu u Indiji. Još jednom je upućena zahvalnost svima koji su dali doprinos da se Vjetrenica upiše na Listu svjetske baštine. Konstatovano je da se Bosna i Hercegovina obavezuje na dalje aktivnosti u zaštiti i očuvanju Vjetrenice te njenom promovisanju kao nezaobilaznog odredišta za ljubitelje prirode i kulture.

Članovi Komisije razmatrali su dokument Zajednička deklaracija o namjerama saradnje na zaštiti i upravljanju serijskim dobrom svjetske baštine "Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope“. Strogi prirodni rezervat „Prašuma Janj“ upisan je na Listu svjetske baštine UNESCO-a 2021. godine u okviru proširenja serijskog dobra „Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope“. Komisija je dala pozitivno mišljenje u pogledu potpisivanja Zajedničke deklaracije od nadležnih ministarstava.

Članovi Komisije su usvojili Izvještaj o provedbi Konvencije  protiv diskriminacije u obrazovanju, Informaciju o ASPnet mreži škola i aktivnostima u Bosni i Hercegovini, kao i  Okvirni plan rada Državne komisije za saradnju Bosne i Hercegovine s UNESCO-om za 2024. - 2025. godinu, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(Erna H.) 

SEVDALINKA
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.