2.9.2024. 9:05
0
Dobro obratite pažnju: Lažni QR kodovi vrebaju na svakom koraku
Od računa koji dobijete u svakoj trgovini ili restoranu, do TV emisija i velikih oglasnih panoa, QR kodovi postali su jedan od najjednostavnijih načina kako s velikim brojem ljudi podijeliti neku informaciju.

Brojni restorani i kafići odlučili su uštedjeti na printanju papirnatih menija i umjesto toga, napravili digitalni do kojeg se dođe skeniranjem QR koda, piše Zimo.hr.

No, kako su QR kodovi sve popularniji, tako ih za svoje potrebe sve češće koriste i - cyber kriminalci i prevaranti.

Podsjetimo, QR kod je vrsta dvodimenzionalnog barkoda koji izgleda poput kvadrata ispunjenog crno-bijelim kvadratićima.

Izmišljen je 1994. u Japanu i prvobitna mu je namjena bila označavanje i lakše sortiranje automobilskih dijelova. Danas se koristi za sve - od oglašavanja do provjere ispravnosti računa.

Upravo činjenicu da se koriste svugdje, iskorištavaju i oni kojima je jedina namjera prevariti nekoga.

Prema stručnjcima za kompjutersku sigurnost, svaki QR kod može biti iskorišten za preusmjeravanje građana na zlonamjernu stranicu ili instalaciju zlonamjerne aplikacije.

A to može dovesti do krađe identiteta, ali i finansijskih podataka (a onda i novca s bankovnih računa).

Pa kako onda prepoznati "pravi", a kako "lažni" QR kod?

Skenirate li QR kod na javnom mjestu - naprimjer u garaži za parkiranje kako biste mogli platiti, provjerite postoji li dodatna naljepnica preko originalne. To bi vam trebalo biti prvo upozorenje da nešto nije u redu.

Ako skenirate QR kod, prije nego što kliknete na link, pročitajte ga. Ako vam djeluje sumnjivo, radije nemojte kliknuti na njeg.

Pogledajte na naljepnici postoji li alternativni način za pristup toj usluzi - poput web stranice koju možete upisati ili broja telefona koji možete nazvati direktno.

Također, često se QR kodovi pojavljuju i u neželjenoj pošti pod krinkom potvrde računa ili poveznice na "jedinstvenu ponudu".

Izbjegavajte skenirati takve kodove, a ako mislite da je QR kod legitiman, prije nego ga skenirate, postavite kursor miša iznad slike i pogledajte na koju vas stranicu vodi.

(PATRIA/Erna H.) 

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.