22.5.2024. 21:57
0
Policija sa dugim cijevima i crvenim beretkama - Pozvali smo Aliju Tabakovića iz Srebrenice koji nam je sa lica mjesta otkrio šta se (ne)dešava: Jedino mogu vidjeti jumbo plakat sa natpisom...
Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić, napisao je danas na svom X profilu da je u Srebrenici napeta situacija, te da su na ulicama policajci sa dugim cijevima i "specijalizovane jedinice koje nose crvene beretke".

"Tenzije u i oko Srebrenice su se pojačale otkako je lider bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada održati sjednicu u Srebrenici istog dana kada Generalna skupština UN-a glasa o rezoluciji o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom razmišljanja i sjećanja na Srebrenicu Genocid. Ulice su sada ispunjene pojačanim policijskim prisustvom, uključujući policajce naoružane dugocjevnim oružjem i specijalizovane jedinice koje nose crvene beretke", napisao je Suljagić.

"Ova sjednica vlade je više od pukog PR poteza; to je demonstracija sile usmjerena prema nesrbima pod Dodikovom vlašću. Njegovu odvažnost dodatno pokazuje i njegov zahtjev da uđe na mezarje Memorijalnog centra Srebrenica, što je jasna provokacija za preživjele. Kao odgovor, kapija mezarja će sutra biti zatvorena za Dodika i njegovu pratnju", poručio je Suljagić.

Nakon toga je stigao demant iz PU Zvornik.

Naveli su da je stanje bezbjednosti na području Srebrenice, kao i drugih podrinjskih opština povoljno, te se u tom smislu ne preduzimaju nikakve pojačane mjere.

"Neprimjereno je pisanje pojedinih federalnih medija koji takvu izjavu žele da potkrijepe fotografijom naoružanih policijskih službenika Јedinice za podršku, a koja je ukinuta još 2019.godine. Pozivamo predstavnika medija, ali poštuje osnovne norme novinarskog izvještavanja, a nadležne organe da reaguju na iznošenje ovakvih neistina čiji je cilj zastrašivanje", naglasili su iz PU Zvornik.

Pozvali smo predsjedavajućeg Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Aliju Tabakovića, koji živi u Srebrenici, i koji nam je sa lica mjesta opisao šta se (ne)dešava u Srebrenici.

"Upravo prolazim pored policijske stanice i ne vidim trenutno nigdje nikoga. Pred policijskom stanicom, također, nema nikoga. Danas oni jesu zaista bili sa helikopterom na stadionu, te su dolazili oni iz žandarmerije, specijalci sa dugim cijevima, vjerovatno za KDZ preglede i slično. Trenutno sam na izlazu iz grada i ne vidim nigdje nikoga. Oni su prošli put kod Memorijalnog centra Potočari imali dva kombija specijalaca kada je trebala biti rezolucija, tako da je možda direktor Emir Suljagić te scene vidio u Potočarima. Trenutno sam kod benzinske pumpe, a došao sam iz centra grada i mogu kazati da nema nigdje nikoga. Ovdje jedino mogu vidjeti jumbo plakat sa natpisom 'Mi nismo genocidan narod. Pamtimo. Ponosna Srpska i Srbija", ispričao nam je Tabaković.

U razgovoru za naš portal je potvrdio da je i on vidio crvene beretke. 

Novinar: Ajdin Balićevac

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.