2.7.2024. 10:04
0
Koliko je realno očekivati da će PDP pokrenuti smjenu "najbrže formiranog" Vijeća ministara BiH? - "Hipotetički, može..."
FOTO: Dnevni Avaz
Politička scena u BiH je dodatno užarena SNSD-ovim prijetnjama nakon jučerašnjeg žrijebanja u CIK-u BiH, kada je određen PDP-ov Nenad Vuković da postaje delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a je odmah jučer najavio da se njegova stranka neće odreći pozicije četvrtog delegata u tom domu, uprkos i žrijebu čiju je provedbu CIK-u BiH naložio Sud BiH, a shodno Izbornom zakonu BiH, dok je PDP ozbiljno zaprijetio da će doći do smjene aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH. Koliko je to realno?

Potrebno je nekoliko ispunjenih preduslova. Prema procedurama, CIK BiH u roku najkasnijem od 15 dana treba donijeti odluku o oduzimanju mandata Snježani Novaković-Bursać (SNSD), te donijeti odluku o dodjeli mandata Vukoviću. Nakon što CIKBiH donese tu odluku, nezadovoljna strana imat će pravo da podnese žalbu Apelacionom odjelu Suda BiH. 

Ukoliko Sud odbije žalbu SNSD-a, odluka CIK-a postat će pravosnažna i tada CIKBiH odluku o dodjeli mandata Vukoviću prosljeđuje Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno Domu naroda PSBiH, na čijem bi se dnevnom redu trebalo naći polaganje zakletve za Vukovića, nakon čega on može preuzeti mandat delegata.

Prema Poslovniku Doma naroda, predsjedavajući Doma, u dogovoru sa zamjenicima predsjedavajućeg Doma ili na vlastitu inicijativu, saziva sjednicu i predlaže dnevni red delegatima. To znači da Dragan Čović koji trenutno predsjedava Domom odlučuje hoće li se i kada, naravno po okončanju procedura u CIK-u, polaganje zakletve za Vukovića naći na dnevnom redu sjednice Doma naroda PSBiH.

Prolongiranje preuzimanja mandata za Vukovića i to glasanjem protiv takvog dnevnog reda, u tom slučaju SNSD ne bi mogao provesti bez delegata HDZBiH i jednog delegata SDS-a. Bez održavanja sjednice Doma naroda PSBiH na kojoj bi Vuković položio zakletvu i zvanično preuzeo mandat, nema ništa od planova PDP-a za smjenu Vijeća ministara BiH. Za smjenu je potrebna većina od 22 glasa. Osam poslanika ima SDA i tri poslanika ima DF. Relativno lahko bi se nedostajuće ruke mogle namiriti iz opozicije. 

Za Source portal je govorila politička analitičarka Tanja Topić. Napominje da će vladajuća većina učiniti sve da se održi u vlasti. 

"Iz perspektive PDP- a smjena Savjeta ministara je gotova, završena i vrlo realna opcija. Na drugoj strani imamo koaliciju koja ni u kom slučaju ne želi izgubiti poluge vlasti na državnoj razini, sto znači da ce upotrijebiti sva sredstva da to spriječi. Vidjeli smo kako se po ko zna koji put teške politicke teme ostave po strani, članice vladajuće koalicije zaborave sva međusobna vrijeđanja, omalovažavanja i ponižavanja koja su prešla svaku granicu pristojnosti u političkoj komunikaciji i uvjere kako građane tako i sebe da rade u " izvrsnoj atmosferi" za njihovu dobrobit.", objašnjava naša sagovornica. 

Topić objašnjava da PDP može ostvariti svoj plan smjene. 

"Hipotetički PDP može ostvariti plan smjene ali je pitanje koliko im je to pametno. SNSD može da nastavi igru ne dolazeći na sjednice i održavanjem stanja " bez kvoruma" pa se talačka kriza nastavlja. Također smo vidjeli i imali iskustvo kako izgleda kad vlast na entitetskoj razini ne korespondira sa državnom, onda sve stoji. Međutim, ionako ovdje sve stoji decenijama, samo društvo propada, a vladajući se bogate pa ne bismo imali neko novo drugačije stanje. Ali da sadašnja koalicija može puno izgubiti, to je sigurno pa je i nervoza više nego očita. Konce održavanja "dobre atmosfere", evropskog zamaha u svoje ruke preuzela je perjanica evropskih integracija, pa ćemo vidjeti da li će usvajanje budžeta, pristup evropskom novcu, mađarsko predsjedavanje EU uspjeti da sadašnju vlast održi u sedlu. ", zaključila je Tanja Topić, analitičarka za Source. 

Važno je mišljenje SDA ali i spremnost na koaliciju, jer bi u ovoj situaciji SDA mogla kako popraviti svoj narušeni koalicioni rejting tako i zaustaviti SNSD i HDZ koji sve jače udaraju na državne institucije. Moglo bi se lako očekivati da se Vijeće ministara BiH smijeni u Domu naroda PS BiH, gdje bi od 15 delegata bilo dovoljno 8 za smjenu, a smjena ne bi bila moguća bez glasova delegata iz SDA stranke. 

(Erna Hadžić) 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.