15.8.2024. 13:59
0
Poznato kad stiže električni Golf
Volkswagen je nedavno uložio u veliki novac u Rivian, koji je, kao što znate, novi američki proizvođač električnih automobila. Zahvaljujući Rivianovoj softverskoj stručnosti, dugoočekivani električni VW Golf mogao bi stići na tržište prije očekivanih rokova.

Golf EV bi se konačno mogao pojaviti na tržištu 2029. godine, ili čak i ranije, kao prvi model temeljen na novoj SSP platformi.

No njemački Handelsblatt piše i da je Volkswagen odlučio odgoditi proizvodnju Trnityja, top modela koji je trebo biti konkurent Teslinom Modelu S. Taj će automobil navodno na tržište tek 2032. godine., šest godina nakon prvobitnog određenog datuma lansiranja.

VW-ov Trinity trebao je biti lansiran 2026., ali je rok nekoliko puta pomaknut. Očekivalo se da će iz tvornice izaći 2028., potom 2030., a sada se spominje 2032., saznaje Handelsblatt od insajdera, prenosi Hak revija.

Također se očekivalo da će Trinity EV biti prvo Volkswagenovo električno vozilo na novoj platformi s naprednim softverom (SSP). VW odgađa lansiranje zbog usporavanja prodaje električnih vozila i novog plana izvršnog direktora Olivera Blumea za smanjenje troškova. Tako će Golf postati prvo vozilo lansirano na SSP platformi.

Nakon što je najavio novo partnerstvo s Rivianom, Volkswagen očekuje da će novo zajedničko ulaganje polučiti rezultate.

VW planira uložiti do 5 milijardi dolara, od čega će 3 milijarde otići direktno u Rivian, a 2 milijarde u zajednička ulaganja.

Volkswagenova MEB platforma bit će nadograđena na MEB+ 2026. godine, uz pomoći Rivianovih softverskih rješenja.

Zahvaljujući Rivianovoj pomoći, PPE platforma na kojoj se temelji novi Porsche Macan EV također će dobiti softversku nadogradnju u sljedećih 36 mjeseci.

(Erna H.) 

golf
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.