21.9.2018. 12:14
0
Ivanić: Rusija stoji iza cjelovite BiH, ali se protivi demonizaciji Republike Srpske
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić rekao je novinarima u Sarajevu nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim da su članovi Predsjedništva sa ruskim gostom razgovarali o više važnih tema.

U kontekstu sankcija Evropske unije Rusiji, rekao je Ivanić, postoji veliki potencijal za „angažman naših ljudi“, dodajući da je Rusija zainteresirana za ekonomsku saradnju sa Bosnom i Hercegovinom.

„Bilo je riječ i o problemu ulaska ruskog pisca u BiH /Zahar Prilepin/, i više nego jasno je rečeno da će se o tim stvarima razgovarati unutar bezbjednosnih organizacija koje imaju dobru saradnju“, rekao je Ivanić novinarima u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Govoreći o posjeti Lavrova Banja Luci, koja će uslijediti nakon sastanaka u Sarajevu, Ivanić je rekao da je dobro da ruski diplomata posjeti Banja Luku, dodajući da bi Banja Luku trebali posjećivati i drugi međunarodni zvaničnici, „kao što bi trebali posjećivati i Mostar.“

„Više nego jasno je rečeno da Rusija stoji iza cjeline Bosne i Hercegovine, ali naglašava da je protiv demonizacije entiteta koji je uspostavljen Dejtonskim sporazumom. Mislim da je to više nego korektno sa ruske strane“, rekao je Ivanić.

Član Predsjedništva BiH je dodao da je prije današnjeg sastanka u Sarajevu sa ruskim zvaničnikom Rusija bila ponudila da se održi sastanak Turske, Rusije, Srbije i BiH, na kojem bi se razgovaralo o regionalnim temama, „ali Bakir Izetbegović iz nekog razloga nije bio za to“.


(Patria / Lejla Trle)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.