24.5.2024. 19:02
0
Helez predložio NATO-u uspostavljanje baze u BiH
U nastavku službene posjete sjedištu NATO-a, ministar odbrane BiH Zukan Helez održao je jučer sastanak s vrhovnim komandantom savezničkih snaga za Evropu, generalom Christopherom Cavolijem.

Sastao se i sa zamjenikom načelnika štaba Vrhovne komande savezničkih snaga u Evropi, generalom Hubertom Cottereauom, te drugim visokim zvaničnicima NATO saveza.

Tokom razgovora sa Cavolijem, Helez je sagovornika upoznao s pogoršanom političkom i sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Naglasio je da takve okolnosti pomažu Rusiji u destabilizaciji regiona, te da ovaj uticaj može preoblikovati Zapadni Balkan, ali i cijelu Evropu, a da NATO savez ne smije ostati ravnodušan na takve aktivnosti Rusije.

- Ne smije se dozvoliti da Rusija, koja trenutno vrši agresiju protiv suverene države Ukrajine, preko Zapadnog Balkana prodre u srce Evrope - rekao je Helez.

Kako bi spriječili neželjeni uticaj od strane Ruske Federacije i sličnih destruktivnih snaga na našim prostorima na području Zapadnog Balkana, generalu Cavoliju i drugim visokim zvaničnicima NATO-a Helez je predložio unapređenje saradnje između naše zemlje i NATO saveza, što bi podrazumijevalo jačanje odbrambenog sistema BiH i opremanje Oružanih snaga protivoklopnim i protivzračnim sistemima kratkog i srednjeg dometa.

Također, potencirao je uspostavljanje NATO baze u našoj zemlji što bi zaustavilo širenje destruktivnih uticaja, te dalo dodatne garancije stabilnosti, sigurnosti te suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Na kraju, ministar Helez je generalu Cavoliju predložio da se našoj zemlji uputi pozivnica za punopravno članstvo u NATO savezu.

- Kao članica NATO saveza, naša zemlja bi bila sigurnija, ekonomski naprednija, trajno bi donijela stabilnost Zapadnom Balkanu i učinila Savez snažnijim - dodao je Helez.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.