13.6.2024. 22:31
0
Izetbegović: "Bošnjaci zaslužuju mir i selamet, ali nema reda dok se haos ne savlada"
Muslimani su se udvostručili brojčano a njihove mogućnosti su se ustostručile

Muslimanski svijet se nalazi u haosu. Nije to nikakva nova vijest koja bi mogla probuditi interesovanje šire javnosti.

Od terorističkog napada na Blizance, neboder u SAD, stvari su se drastično promijenile prema muslimanskom svijetu. Nakon ovog čina pokrenut je rat u Iraku što je označilo jedno novo, nažalost ne dobro, razdoblje za Bliski Istok.

Iako je izraelsko-palestinski sukob bio, i dan-danas je, breme koje lideri Bliskog Istoka nisu mogli riješiti, ovaj haos nakon 11. septembra je samo usložnio već krhku sigurnosnu situaciju te regije. Sigurnosna situacija džava Bliskog Istoka je potakla domaće stnaovništvo na proteste.

Deset godina nakon invazije na Irak, domicilno stanovništvo na Bliskom Istoku se pobunilo protiv vladajućih režima tražeći bolje uslove za život. Iako je revolucija pod nazivom 'Arapsko proljeće' donijela promjenu režima, sa današnjeg aspekta gledišta nije se ništa značajnije promijenilo.

Sva ova dešavanja su se reflektovala, u većoj ili manjoj mjeri, na Bošnjake, muslimane koji žive u BiH.

O tome kako se muslimanski svijet, ali i Bošnjaci, mogu oporaviti od haosa u kojem se nalaze za televiziju Hayat govorio je Bakir Izetbegović, bivši član Predsjedništva BiH.

"Muslimani zaslužuju selamet i mir. Put ka tome je trnovit. Evropa je imala stogodišnji rat. U Evropi su protestanti znali poklati jedan grad. Evropa je proizvela nacizam, staljinizam, fašizam, jednu perverznu stvar - inkviziciju. Oni su izmislili sprave za mučenje. I EU je nastala na kontroli dva resursa, uglja i čelika. Iz toga je krenula EU kako bi se sačuvao mir. Islamski svijet je kroz zadnjih 40, 50 godina prešao 500 godina historije. U Saudijskoj Arabiji nije bilo svjetla nikako, jedna lampa kod Kabe je radila na generatoru. Imali su tri studentice a danas imaju studentski grad koji je veličine Sarajeva. Muslimani su se udvostručili brojčano a njihove mogućnosti su se ustostručile. Zbog toga je taj disabalans izazvao konflikte, revolucije i ratove. Nadam se da će muslimani desetorostruko brže proći kroz to. Sve je bazirano na riječima selam i islam što znači mir. Ne možeš svaki namaz počinjati sa time a onda ići u terorističke napade – kazao je Izetbegović.



(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.