24.6.2024. 10:50
4
Dodik: "Gospodo, bosanski može biti lonac, možda kafa u nekim kafićima..."
FOTO: n1
Na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" jučer najavljeno je održavanje konvencije nevladinih organizacija, predstavnika akademske zajednice i državotvornih političkih stranaka pod sloganom "Bosna je naša - Bosanska!" u Sarajevu, 4. jula 2024. da se na transparentan i patriotski način iskaže otpor daljnjem urušavanju države BiH.

Danas je stigla reakcija iz manjeg bh. entiteta. Oglasio se entitetski predsjednik Milorad Dodik na platformi X. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Iznenadio sam se informacijom da je sarajevski intelektualni krug odlučio da prekine zavjet ćutanja, da su smogli snage da organizuju konvenciju "koja će biti u znaku odlučnosti, jasnih vizija i političkih opredjeljenja i prema domaćoj i internacionalnoj javnosti, i prema unutarpolitičkim i vanjskopolitičkim akterima".

Znači poručiće da je dosta stranog intervencionizma, mešetarenja stranih ambasadora, nametanja, suspendovanja institucija od strane nelegitimnih pojedinaca, neustavnog djelovanja, urušavanja sistema odlučivanja. Založiće se za poštovanje Ustava i Dejtonske strukture BiH, jednakih prava Srba, Bošnjaka, Hrvata. Pohvalno.

Ili neće biti ništa od toga. Sigurno neće biti ništa od toga. Druželjubiv sam čovjek, volim kada se ljudi okupljaju, debatuju, razmjenjuju misli. Pozdravljam najavljeno druženje sarajevske intelektualne elite zato što će ono biti još jedno veliko svjedočanstvo besmisla BiH. "Bosna je naša - bosanska", najavljuju intelektualci.

Ništa Srbi, ništa Hrvati, a boga mi ništa ni Bošnjaci. Samo Bosanci. Ako je vjerovati Ustavu, BiH pripada Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalima, u koje spadaju i Bosanci. Sarajevski intelektualci, izgleda, smatraju da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, a boga mi ni bošnjačka, već ostalih. Gospodo, bosanski može biti lonac, možda kafa u nekim kafićima centralne BiH, ali Bosna i Hercegovina može biti definisana samo kao zajednička država tri konstitutivna naroda: Srba, Hrvata i Bošnjaka, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Čisto da znate, da se ne mučite da promišljate. Ali dobro je da ste skinuli masku. Dobro je da ste javno rekli ono što 30 godina mislite, da je BiH samo bošnjačka i da su Srbi i Hrvati za vas strano tijelo. Dobro je da svi vide ko razvaljuje BiH. Dugo vam je trebalo, ali nikada nije kasno."

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.